Ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις στην Ιταλία μετά το «όχι» στον προϋπολογισμό – Ειρωνικός ο Σαλβίνι

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε και πάλι το ελαφρώς διορθωμένο ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019
  • Ντομπρόφσκις: Η εκκίνηση μίας «διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος» με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη
  • Κόντε: Η κυβέρνηση είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε και πάλι το ελαφρώς διορθωμένο ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που έχει καταρτίσει ο λαϊκιστικός-εθνικιστικός συνασπισμός που βρίσκεται στη εξουσία στη Ρώμη και το οποίο βρίσκεται εκτός του πλαισίου των ευρωπαϊκών ορίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ιταλία.

«Με αυτό που η ιταλική κυβέρνηση έχει βάλει το τραπέζι, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να βυθισθεί στην αστάθεια… Η εκκίνηση μίας “διαδικασίας υπερβάλλοντος ελλείμματος” με βάση το χρέος είναι δικαιολογημένη», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα, στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, η Κομισιόν θέλει να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση της δημοσιονομικής αναμέτρησης με τη Ρώμη, λαμβάνοντας το πρώτο βήμα με την επιβολή κυρώσεων.

Κόντε: Η κυβέρνηση είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της».

Παράλληλα, ο Κόντε τόνισε ότι ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Ειρωνικός ο Σαλβίνι

O Γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επέλεξε, ως συνήθως, να ανεβάσει και πάλι τους τόνους, και υπογράμμισε με ειρωνεία:

«Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άι Βασίλη».

«Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε. Μου φαίνεται ασεβές να επιβληθούν κυρώσεις για μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλω προκαταλήψεις. Εμείς πιστεύομε στην αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού μας, εγώ δεν αμφισβητώ τους προϋπολογισμούς των άλλων χωρών», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook