«Χαστούκι» από την ΕΕ στην Τουρκία: Η Ευρώπη θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο
  • Σε αυστηρό τόνο η προειδοποίηση της ΕΕ στην Τουρκία
  • Η κα Μογκερίνι εστίασε στην καλή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου
  • Κάλεσε την Τουρκία να δείξει «αυτοσυγκράτηση»

Το απόγευμα της Δευτέρας 13 Μαΐου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής επανέλαβε την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία για τις προκλήσεις και την κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, όταν η κα. Μογκερίνι κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας. Τότε τόνισε πως υπάρχει άγαστη συνεργασία μεταξύ των κυπριακών και των ελληνικών αρχών με τις Βρυξέλλες και επανέλαβε τη σοβαρή ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Μαρτίου 2018 με την οποία οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ καταδίκαζαν «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, ενώ αναφέρθηκε και στη θέση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σίμπιου την περασμένη εβδομάδα, η οποία όπως είπε, είναι και η «ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο»

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook