Την τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με τα προγράμματα επείγουσας μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  αξιολογώντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τις 13 Μαΐου 2016.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρεται  η πρόοδος που σημειώθηκε εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική, αν και υπάρχουν ενδείξεις καλύτερης προετοιμασίας για μελλοντικές ενέργειες καθώς όπως σημειώνεται μετά τα μέσα Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες μετεγκαταστάσεις, αλλά αυξήθηκε η προετοιμασία για μελλοντικές.

Η επιτροπή σημειώνει ότι πρόοδος σημειώθηκε σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πρέπει όμως να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή μεταναστών σε παράτυπες διαδρομές.

Λαμβάνοντας υπόψιν την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και την αύξηση των αφίξεων στην Ιταλία, καθίσταται ολοένα και πιο επείγουσα η εντατικοποίηση των προσπαθειών στον τομέα της μετεγκατάστασης επισημαίνεται στην έκθεση.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να τα κάνουμε γρήγορα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τάχιστα την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφύγουμε την επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία. Ο σχεδιασμός των επερχόμενων μετεγκαταστάσεων πρέπει να υλοποιηθεί. Καλώ όλα τα κράτη μέλη να προετοιμάζονται επιτέλους για την ανάληψη σχετικής δράσης. Παράλληλα, χρειάζεται να αυξήσουμε τις μετεγκαταστάσεις, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία. Η πρόοδος που σημειώσαμε πρόσφατα στην αναχαίτιση του επιχειρηματικού μοντέλου των λαθροδιακινητών μπορεί να διατηρηθεί μόνο εάν ανοίξει παράλληλα μια ασφαλής νόμιμη δίοδος για τους αιτούντες άσυλο. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να υλοποιήσουμε πλήρως τον μηχανισμό 1:1 ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετεγκατάσταση

Στην πρώτη της έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, (16/3/2016) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε ως στόχο τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 ατόμων έως τα μέσα Μαΐου. Ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε. Μόνο 355 επιπλέον άτομα μετεγκαταστάθηκαν μέσα στο διάστημα που καλύπτει η τελευταία έκθεση, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αιτούντων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε 1.500. Και πάλι, μόνο ορισμένα από Κράτη Μέλη και συνδεδεμένα κράτη του χώρου Σένγκεν κατέβαλαν προσπάθειες μετεγκατάστασης.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, γύρω στους 46.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο βρίσκονται στην ελληνική ενδοχώρα, αναμένοντας τη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί ταχεία ανάληψη δράσης ώστε να καταστούν δυνατές πολυάριθμες μετεγκαταστάσεις. Η Ελλάδα προετοιμάζει μια εκτεταμένη προεγγραφή που θα επιταχύνει την ταυτοποίηση και την πλήρη καταγραφή των αιτούντων μετεγκατάσταση. Μετά την προεγγραφή αυτή, ένας σημαντικός αριθμός και άλλων αιτούντων άσυλο θα είναι έτοιμος για μετεγκατάσταση τους επόμενους μήνες. Η αναμενόμενη αύξηση των αφίξεων στην Ιταλία, καθώς θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, θα καταστήσει επίσης αναγκαία την παροχή στήριξης από όλα τα κράτη μέλη.

Στην έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε αποτελεσματικό σχεδιασμό, ώστε να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης στις αιτήσεις μετεγκατάστασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη που τους αναλογούν σημαντικές ποσοστώσεις να αναπτύξουν πιο ενεργό ρόλο, όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και τις δεσμεύσεις ανάλογα με το μέγεθος των ποσοστώσεών τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης όλους τους εμπλεκόμενους να επιταχύνουν την μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Επανεγκατάσταση

Με βάση τα στοιχεία που ελήφθησαν από τα συμμετέχοντα κράτη, 6.321 άτομα επανεγκαταστάθηκαν μέχρι τις 13 Μαΐου σύμφωνα με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της 20ής Ιουλίου 2015. Τα άτομα αυτά έγιναν δεκτά από 16 κράτη. (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Ο αριθμός επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς τα κράτη μέλη οριστικοποιούν την αξιολόγηση των φακέλων που τους διαβιβάζονται από την Τουρκία, μέσω της UNHCR. Από τις 4 Απριλίου 2016, 177 Σύριοι επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία. Η Σουηδία δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό (55), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (54), τις Κάτω Χώρες (52), τη Φινλανδία (11) και τη Λιθουανία (5). Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές 723 ακόμη αιτήσεις και οι αιτούντες αναμένουν τη μεταφορά τους σε 7 διαφορετικά κράτη μέλη.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη και ένα συνδεδεμένο κράτος έχουν δηλώσει ότι προβλέπουν πάνω από 12.000 θέσεις για επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία. Γύρω στις 2.000 επανεγκαταστάσεις σχεδιάζονται το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2016, γνωστοποιεί η έκθεση της Επιτροπής.

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας