Νέα πυρά του πορτογάλου πρωθυπουργού στον Ντάισελμπλουμ – Τον καλεί να παραιτηθεί

  • «Ασφαλώς και πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρία του Eurogroup»
  • «Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι περαστικός, αλλά το ευρώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της δουλειάς της Ε.Ε.»

Νέα επίθεση κατά του επικεφαλής του Eurogroup εξαπολύει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Ο Αντόνιο Κόστα κάλεσε εκ νέου τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί, μετά τις νέες προσβλητικές δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ισπανική ραδιοφωνία, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απάντησε «ασφαλώς ναι» στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση της οποίας ηγείται, συνεχίζει να θεωρεί πως ο Ντάισελμπλουμ οφείλει να εγκαταλείψει την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 κρατών μελών της Ευρωζώνης.

«Τα λόγια του Ντάισελμπλουμ είναι ανυπόφορα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να εργαζόμαστε για τα ουσιώδη», δήλωσε ο Κόστα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου στη Μαδρίτη.

«Ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι περαστικός, αλλά το ευρώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της δουλειάς της Ε.Ε. και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε, πρέπει να το στεριώσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Την 20ή Μαρτίου ο Ντάισελμπλουμ—ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας—είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι «χώρες του βορρά στην ευρωζώνη» θα συνεχίσουν να δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους στις «χώρες σε κρίση», πριν προσθέσει:

«Αλλά εκείνοι που τη ζητούν έχουν επίσης καθήκοντα. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα στις γυναίκες και στα ποτά και μετά να ζητάω την υποστήριξή τους».