Νέα αμυντική συμφωνία Κύπρου -Γαλλίας

Η νέα αμυντική συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας, που υπογράφτηκε σήμερα στο Παρίσι από τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Χριστόφορο Φωκαϊδη και Ζαν Λα Ντριάν, καλύπτει νέους τομείς, όπως η πειρατεία, η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια, η τρομοκρατία όπως και και η έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Φωκαϊδης είχε διμερείς επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία. Πέραν των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης των νέων απειλών στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ, θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ειδικότερα η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCΟ), καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Όσον αφορά τη συμφωνία, επικαιροποιεί και ενισχύει την υφιστάμενη αμυντική συμφωνία, υπό το φως των νέων προκλήσεων ασφαλείας και του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η νέα αμυντική συμφωνία «αποτελεί απτή απόδειξη των στενών φιλικών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και αναβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο της Κύπρου ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)