«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια Ευρώπη κυβερνήσεων που δεν μπορεί καν να αποφασίσει» είναι η διαπίστωση, που με σχετική πικρία ξεκίνησε την παρέμβασή του ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, αρκεί να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφισημία. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι όχι εμπορεύματα, η Συμφωνία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει παζάρι εις βάρος των ανθρώπων. Να μην μπερδεύουμε το προσφυγικό με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα των προξενικών θεωρήσεων», υπογράμμισε ο κ. Πιτέλα και προσέθεσε:

«Δεν δίνουμε εν λευκώ επιταγή, το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις της Τουρκίας. Θέλουμε μια συνεργασία που να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης», τόνισε.

Ο κ. Πιτέλα κάλεσε τους συναδέλφους του «να μην ξεχνούν αυτές τις ώρες την Ελλάδα», που «μοιάζει να γίνεται κλουβί για τους μετανάστες που συσσωρεύονται και βρίσκονται σε αδιέξοδο». Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε την Ελλάδα, είπε, μέσω μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες και ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όταν θα γίνει η πρώτη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι παράνομες διελεύσεις προς την ΠΓΔΜ και τις άλλες χώρες», ανέφερε, επίσης.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να να εξωτερικεύουμε τα ευρωπαϊκά προβλήματα σε άλλες χώρες. Δεν θα λύσουν τα δικά μας προβλήματα οι άλλες χώρες. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της μέσω δεσμευτικών αποφάσεων.

«Ας μην περιμένουμε να κάνουν οι άλλοι για μας αυτά που εμείς πρέπει να κάνουμε. Η πτώση της ΕΕ θα σταματήσει μόνο εάν καταφέρουμε να κτίσουμε την ηθική μας δύναμη, να κτίσουμε την αξιοπιστία μας, αυτή που μας προωθούσε και μας προέβαλε σε όλον τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

Για «οικτρή εικόνα έναντι της κοινής γνώμης» μίλησε η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλε Τσίμερ, αναφορικά με τη συνάντηση ΕΕ-Τουρκία.

«Τη Δεύτερα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έδειξαν έτοιμοι να δεχτούν το δηλητηριασμένο δώρο της Τουρκίας. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, δεν μπορούμε να παζαρεύουμε για τις ανθρώπινες ζωές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε και προσέθεσε:

«Εμείς παραδώσαμε τον εαυτόν μας στην Τουρκία, έχοντας ξεχάσει όλα όσα έχουμε πει έως τώρα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με μια χώρα που σκοτώνει τον πληθυσμό της, που βομβαρδίζει στη Συρία. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε και θα πρέπει να πούμε ‘όχι’ σε μια συμφωνία με τον Ερντογάν».

Για την κ. Τσίμερ, αυτό που προτείνεται τώρα μεταφράζεται σε «κατηγοριοποίηση των προσφύγων με βάση την εθνικότητα ή τη χώρα προέλευσης. Τούτο είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Αυτό που είδαμε τη Δεύτερα δεν ήταν ευρωπαϊκή λύση. Οι προσπάθειες των ηγετών αφορούσαν αποκλειστικά τα ενδιαφέρονται και τα συμφέροντά τους ως εκπρόσωποι των χωρών τους, δεν έκαναν κανένα βήμα παραπάνω», τόνισε, επίσης, η επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς, ενώ υπογράμμισε την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα:

«Για την Ελλάδα βλέπουμε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει ένα εργαλείο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος. Δεν αλλάζει σε τίποτα το βάρος που κουβαλάει η Ελλάδα, ούτε και την έλλειψη της δικής μας αλληλεγγύης προς ένα κράτος-μέλος. Κάνεις δεν μπορεί να θεωρεί ότι μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα ακυβέρνητο κράτος. Δεν μπορεί να γίνει ένας χώρος συσσώρευσης προσφύγων», επισήμανε η κ. Τσίμερ.

«Ηθική πτώχευση» είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς.

«Ηθική αποτυχία, γιατί αντί να τον τιμωρήσουμε, ανοίγουμε την αγκάλη μας σε έναν άνθρωπο (τον Ερντογάν), που καταπνίγει κάθε δημοκρατική αντιπολίτευση. Που για να κερδίσει τις εκλογές βομβαρδίζει τον πληθυσμό του και αναζωπυρώνει τον εμφύλιο. Έτσι, οι προξενικές θεωρήσεις και η ενταξιακή διαδικασία μπαίνουν στις διαπραγματεύσεις, επειδή στη Γεράνια και μια πλειοψηφία της Ένωσης έχουν υιοθετήσει τη θέση για μια λευκή και χριστιανική Ευρώπη, δαπανώντας χρήματα, χωρίς να μιλάμε για το ποιοι κρύβονται δειλά πίσω από όλα αυτά», τόνισε ο κ. Λάμπερτς, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει κατηγοριοποίηση των αιτούντων άσυλο.

«Να δημιουργήσουμε μια ασφαλή οδό προς την ΕΕ που δεν μπορεί να προορίζεται μόνο για τους Σύρους. Υπάρχουν άνθρωποι στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν που είναι θύματα πολέμου και δεν είναι δυνατόν να σταλούν πίσω».

Σύμφωνα πάντα με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, «όσο πιο ισχυρή θα είναι η αποφασιστικότητά μας, τόσο θα μπορέσουμε να πιέσουμε τον Ερντογάν, διότι γεωπολιτικά και οικονομικά είναι ευάλωτη η Τουρκία, και χρειάζεται την Ευρώπη όσο και η Ευρώπη την Τουρκία».

Ο κ. Λάμπερτς έστρεψε τα πυρά του και προς τη Γαλλία και τον Πρόεδρό της Φρανσουά Ολάντ, κατηγορώντας τον για «επιφανειακή αλληλεγγύη» την ίδια στιγμή που «δίνει μαθήματα στην καγκελάριο» (μέσω δηλώσεων του πρωθυπουργού Βαλς) ή παρασημοφορώντας το διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, αντί να αναλάβει η Γαλλία τις ευθύνες της, για «να μπορεί να λέει ότι είναι η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Εξάγουμε τα προβλήματά μας και δίνουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στην Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της συζήτησης για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αναλύοντας τη συμφωνία, ο κ. Φερχόφστατ τόνισε πως πρόκειται για μια προβληματική συμφωνία γιατί μιλάει για συλλογική απώθηση ατόμων, κάτι που απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Γενεύης: Με βάση την ανταλλαγή «έναν προς έναν», (δηλαδή την επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για κάθε μετανάστη που η Τουρκία θα δέχεται πίσω), η Ευρώπη μπλοκάρει την συλλογική είσοδο των Σύρων και άλλων ατόμων στην Ε.Ε., για τα οποία τελικά θα αποφασίζει η Τουρκία.

«Προφανώς οι Αφγανοί ή οι Κούρδοι, που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα γίνουν δεκτοί στο εν λόγω πρόγραμμα», σημείωσε.

Ένα δεύτερο δεδομένο που επεσήμανε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων και για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ορισμένα πρωτόκολλα της Σύμβασης της Γενεύης. «Τελικά δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Σύρους, δίνει μόνο σε πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης» ανέφερε.

Επίσης, η Τουρκία δεν παρέχει άσυλο σε θύματα εσωτερικών συρράξεων, όπως στην νοτιοανατολική Τουρκία. «Είναι επομένως προβληματικό να αναθέτουμε σε μια χώρα που δεν έχει δεχθεί πλήρως τα πρωτόκολλα της Γενεύης, να κάνει τη δουλειά στη θέση μας» δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων. «Είναι πάρα πολύ προβληματική αυτή η συμφωνία» επανέλαβε, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του ότι με τον τρόπο αυτό θα παταχθούν οι διακινητές, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της συμφωνίας.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας