«Να αποφευχθεί η παραβίαση της εκεχειρίας στην ανατολική Γούτα», τόνισε ο Λαβρόφ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή η δημιουργία νέων ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφου, τόνισε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραβίαση των συμφωνιών για εκεχειρία στην ανατολική Γούτα, ένα θέμα το οποίο πρόκειται να συζητήσει με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αύριο.

Μάλιστα, ο ρώσος υπουργός προειδοποίησε για τις «σοβαρότερες συνέπειες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Αν υπάρξει τέτοιου είδους επίθεση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Τσαβούσογλου πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα και αύριο είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του για να συζητήσουν τη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

«Στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνονται κρίσιμα ζητήματα όπως η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία και η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Μόσχα θεωρεί ότι η ίδια μαζί με την Άγκυρα φέρουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της ειρήνευσης και την επιβολή της τάξης στη Συρία και την περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε Ρώσους φοιτητές σήμερα δήλωσε ότι Τουρκία και Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους εναντίον των τρομοκρατών.

«Όπου και να κοιτάξουμε στον κόσμο, τρομοκράτες φτάνουν στη Συρία από σχεδόν όλες τις χώρες. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με όλες τις χώρες, και πρώτη τη Ρωσία, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυνάμεις», σημείωσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – Sputnik)

Δείτε Επίσης