Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος καταγγέλλει τις δηλώσεις Σπάισερ

  • Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Χίτλερ δεν χρησιμοποιούσε χημικά όπως ο Ασαντ
  • Ζήτησε συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ κάλεσε σήμερα τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, τον Σον Σπάισερ, να επισκεφθεί τον ιστότοπό του, μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις που έκανε για τον Αδόλφο Χίτλερ.

“Εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για τη χρήση ανακριβών όρων και την έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα εκ μέρους του Σπάισερ, ανέφερε το Γιαντ Βάσεμ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι ισχυρισμοί του Σπάισερ υποδηλώνουν “βαθύτατη έλλειψη γνώσης για τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και του Ολοκαυτώματος”, συνέχισε. “Επιπροσθέτως, μπορεί να ενισχύσουν εκείνους που έχουν ως στόχο να παραχαράξουν την ιστορία, υπογράμμισε.

Το Γιαντ Βάσεμ κάλεσε τον εκπρόσωπο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί τον ιστότοπό του για να μάθει περισσότερα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο Σπάισερ ζήτησε συγγνώμη, λίγες ώρες αφότου είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι χειρότερος από τον Χίτλερ επειδή ο τελευταίος “δεν έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα” εναντίον του λαού του.

Εβραϊκές οργανώσεις, πολλοί πολιτικοί, ιδίως του Δημοκρατικού κόμματος αλλά και η Γερμανία, έσπευσαν να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις που τις θεώρησαν αντισημιτικές ή και ρεβιζιονιστικές, ότι δηλαδή αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Ο υπουργός Μεταφορών και Πληροφοριών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, χαρακτήρισε αρχικά “εξωφρενικές” τις δηλώσεις του Σον Σπάισερ και τόνισε ότι η χώρα του θα πρέπει να απαιτήσει είτε να ζητήσει συγγνώμη είτε να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα πάντως, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Κατζ είπε ότι δέχεται τη συγγνώμη του Σπάισερ.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)