Μιλάνο: Στέγαστρο από τζιν στο Palazzo Litta (εικόνες)

Η αυλή του Palazzo Litta στο Μιλάνο, ιστορικά, διαμεσολαβούσε μεταξύ των δημόσιων δρόμων και της ιδιωτικής ζωής. Αυτός ο δημόσιος -ή ημι-δημόσιος- χαρακτήρας των παλατιών στην Ιταλία, προσφέρεται ως σκηνικό για μια σχεδιαστική αναζήτηση.

Η έμπνευση του νεοϋορκέζικου στούντιο Diller Scofidio + Renfro, με αφορμή την «Εβδομάδα Ντιζάιν στο Μιλάνο 2017» ήταν ένα στέγαστρο από 300 τζιν παντελόνια. Την βάφτισαν «Off the Cuff». Τα τεντωμένα τζιν είναι ενωμένα μέση με μέση και μπατζάκι με μπατζάκι, δίνοντας ένα ελαστικό δίχτυ. Το οποίο δίνει την εντύπωση ενός σώματος που έχει αποτυπωθεί στον χώρο, αν και γίνεται ανοίκειο λόγω της συνεχούς επανάληψής του. Το τζιν, ως συνηθισμένο ρούχο, υποδηλώνει την ατομική ανθρώπινη υπόσταση. Το δίχτυ από τζιν, τη συλλογικότητα.

Η εγκατάσταση στο Palazzo Litta εγγράφεται στην παράδοση του στούντιο DS + R να ενδιαφέρεται για ready made μοντέλα (αναφορές στον Μαρσέλ Ντισάν) και πειραματικά επινοήματα. «Έπρεπε να είναι ένα είδος οροφής – λίγο προστασία» εξήγησε, στο Designboom, η Liz Diller στο περιθώριο των εγκαινίων της εγκατάστασης. «Εδώ και καιρό, φανταστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πολύ γνωστή μονάδα ανθρώπινης κλίμακας (το τζιν παντελόνι), σε συμπίεση – αλλά δεν το υλοποιήσαμε ποτέ. Σκεφτήκαμε ότι ίσως μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μονάδα, τεντωμένη και να τη συναρμολογήσουμε με έναν πιο αφηρημένο τρόπο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)