Μικρή παράταση παίρνει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ – Ξεκινά το απόγευμα

  • Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 τοπική ώρα-17:00 ώρα Ελλάδας
  • Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας
  • Τι μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων

Με καθυστέρηση κάποιων ορών θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 τοπική ώρα-17:00 ώρα Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας.

Συγκεκριμένα, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων καθώς και σκοπιανά Μέσα μεταδίδουν ότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο λόγος καθυστέρησης της συνεδρίασης, ενώ το ΑΠΕ/ΜΠΕ κάνει λόγο για διακοπή και όχι καθυστέρηση της διαδικασίας, η οποία μάλιστα οφείλεται στην παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα καθυστερήσει μέχρι τις 4 το απόγευμα, γράφει το κρατικό σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βουλευτής παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει διευθυντής σε δημόσια επιχείρηση και τον ορισμό του αντικαταστατή του, για τον οποίο θα χρειαστούν μερικές ώρες, ώστε να τηρηθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και του σχετικού εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και πρόσθεσαν πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να εξασφαλίζει στη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) για τα δύο παραπάνω θέματα.

Τι προβλέπουν οι τέσσερις τροπολογίες

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook