Μέσα Μαΐου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, τονίζει ο αυστριακός υπ. Οικονομικών

  • Είναι εξασφαλισμένη η περαιτέρω χρηματοδότηση από τον ESM
  • Το 2016 η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν υπεράνω των προσδοκιών

Σίγουρος πως στα μέσα Μαΐου θα υπάρξει συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και πως είναι εξασφαλισμένη η περαιτέρω χρηματοδότηση από τον ESM, ανεξάρτητα από το εάν θα εξακολουθήσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εμφανίζεται ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ.

Συγκεκριμένα, ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ επισημαίνει το γεγονός πως το 2016 η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν υπεράνω των προσδοκιών και πως τώρα η Αθήνα βρίσκεται και δημοσιονομικά σε καλό δρόμο στη βάση του προγράμματος, ενώ ο ίδιος επαινεί ταυτόχρονα την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας, και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση έκτακτων επενδύσεων σε υποδομές στην Ελλάδα, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών, η διαδικασία είναι τελείως σαφής, υπάρχει η κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία στη Μάλτα, ακολουθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία το Μάιο θα επιστρέψει στους υπουργούς Οικονομικών που θα πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις, θα τις προωθήσουν στον ESM, που θα αποδεσμεύσει τις πληρωμές, οι οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της χρονιάς να μην υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα.

Ο κ. Σέλινγκ αναφέρει πως δεν υπήρξε συζήτηση ως προς μία διαγραφή ελληνικού χρέους, και πως δεν προβλέπεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που δεν συμμερίζονται αυτή την αιτίαση από μέρους του ΔΝΤ, το οποίο τώρα, στη βάση των νέων μέτρων, πρέπει να καταθέσει προς εξέταση μία νέα ανάλυση ως προς τη βιωσιμότητα.

Ως προς την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θεωρεί ότι υπάρχουν δύο παράγοντες, αφενός η οικονομική του συμμετοχή που αποτελεί σημαντικό σημάδι και αφετέρου η τεχνογνωσία του στην οικονομική εξυγίανση χωρών που δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Για τους λόγους αυτούς είναι κοινή επιθυμία των υπουργών Οικονομικών η παραμονή του ΔΝΤ, που, αν αποφασίσει διαφορετικά, τότε θα βρεθεί μία άλλη λύση, και θεωρητικά οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν το ρόλο του.