Μέρκελ: Στόχος μας η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον αντίκτυπο του Brexit

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της σχετικά με το Brexit τόνισε πως η χώρα της θα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η αναταραχή που ενδεχομένως προκαλέσει η απόφαση του Λονδίνου να εγκαταλείψει την Ε.Ε. θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη στις ζωές των πολιτών της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπέγραψε την επιστολή που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καγκελάριος υπογράμμισε πως ελπίζει η Βρετανία και η ΕΕ να παραμείνουν στενοί εταίροι, επισημαίνοντας επιπλέον, ενώπιον στελεχών του κόμματός της, ότι η προοπτική του Brexit προκαλεί ανησυχία σε πολλούς πολίτες στην Ευρώπη σχετικά με το μέλλον τους.

«Αυτό συμβαίνει ειδικά σε πολλούς Γερμανούς και Ευρωπαίους πολίτες στη Βρετανία. Επομένως, η γερμανική κυβέρνηση θα εργαστεί εντατικά για να εγγυηθεί ότι ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερος».

Επιπλέον, η Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής «δίκαιων και ισορροπημένων» διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία.

«Εμείς, στους κόλπους της ΕΕ, θα διεξάγουμε με τρόπο δίκαιο κι ισορροπημένο τις επικείμενες διαπραγματεύσεις κι ελπίζω ότι θα ισχύσει το ίδιο για τη βρετανική κυβέρνηση, η πρωθυπουργός της Βρετανίας με διαβεβαίωσε για αυτό στο τηλέφωνο», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από το Βερολίνο.

Παράλληλα η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Μπριγκίτε Τσίπρις δήλωσε πως αναμένει ότι η Βρετανία θα υποστεί τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τη γερμανική οικονομία.

Η δήλωση της Τσίπρις έγινε μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θα οδηγήσει τη Βρετανία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τσίπρις πρόσθεσε ότι αναμένει πως η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που θα προκληθούν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)