Αφού ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον εξασφάλισε χθες βράδυ συμφωνία με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούσε, μπαίνει πλέον σε τροχιά εκστρατείας στη χώρα του, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν και αυτοί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο επικείμενο δημοψήφισμα, η ημερομηνία του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Ήδη σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός συνάντησε βασικούς υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη συμφωνία με την Ε.Ε.. Ο Κάμερον εκτιμά ότι με τη συμφωνία αυτή, θα πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επικυρώσουν την παραμονή της χώρας στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου, σε δημοψήφισμα που είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Ο Κάμερον τονίζει ότι η συμφωνία που αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, προσδίδει ειδικό καθεστώς στη Βρετανία, ενώ ο ίδιος, θα διεξάγει σκληρή προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στην οποία η Βρετανία εισήλθε το 1973.

“Θα υποστηρίξω την προεκλογική εκστρατεία με όλη την καρδιά και την ψυχή μου, προκειμένου να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση,” δήλωσε ο Κάμερον μετά την επίτευξη συμφωνίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

Η ακριβής ημερομηνία θα είναι η Πέμπτη 23 Ιουνίου του 2017, όπως ανακοίνωσε προ ολίγου ο Κάμερον.

Παρά το γεγονός ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του Κάμερον, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκόουβ θα υποστηρίξει την έξοδο από την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όζμπορν και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, υποστηρίζουν τον Κάμερον.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που προσελκύει ψηφοφόρους με την αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του, η οποία κρύβει τη σοβαρή φιλοδοξία του, να διαδεχτεί τον Κάμερον, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι νομικά υποχρεωτική και δίνει στη Βρετανία, καθεστώς ειδικής εξαίρεσης από τον ιδρυτικό στόχο της ΕΕ, για ακόμη περισσότερη “ένωση” μεταξύ των κρατών-μελών, προσφέρει συμβιβασμούς στα δικαιώματα κοινωνικών παροχών των μεταναστών εργαζόμενων, αλλά και διασφαλίσεις για το χρηματοοικονομικό κέντρο “City” του Λονδίνου.

Με τους Βρετανούς ψηφοφόρους να παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας τους, στην ΕΕ, το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία που επέτυχε ο Κάμερον, οι τοποθετήσεις στοιχημάτων, ευνοούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Μια βρετανική αποχώρηση από την ΕΕ, θα αποσταθεροποιήσει κομβικά την Ευρώπη, η οποία (ήδη) σπαράσσεται από διαφορετικές τοποθετήσεις γύρω από την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, αλλά και της παράνομης μετανάστευσης, όπως και γύρω από τα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της ζώνης του ευρώ. Η Βρετανία θα πάρει μαζί της, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, το πλουσιότερο ευρωπαϊκό οικονομικό κέντρο, αλλά και τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι υποστηριχτές της παραμονής στην ΕΕ, προειδοποιούν ότι μία αποχώρηση από την Ευρώπη θα προκαλέσει και τη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, δρομολογώντας ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η Βρετανία έχει μία οικονομία 2,9 τρισ δολαρίων θα βρεθεί αντιμέτωπη με μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ετών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι οικονομικοί όροι του διαζυγίου Βρετανίας – ΕΕ.

Οι υποστηρικτές της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ, υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα ευδοκιμήσει εκτός Ευρώπης, καθώς η ΕΕ εξελίσσεται σε ένα γερμανοκυριαρχούμενο μπλόκ, ενώ η παγκόσμια επιρροή της, μειώνεται.

Πρόκειται για μια θλιβερή συμφωνία,” σχολιάζει ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας. “Ας φύγουμε από την Ευρώπη, να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε να δίνουμε 55 εκατ. λίρες ημερησίως στις Βρυξέλλες,” τονίζει ο Φάρατζ.

Ικανοποίηση από τους Ευρωπαίους

Η συμφωνία «εδραιώνει το ειδικό καθεστώς της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αλλά χωρίς να γίνεται καμιά «εξαίρεση» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επισήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, και χωρίς να εκχωρηθεί στους Βρετανούς η δυνατότητα να ασκούν βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό ήταν μια «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και άλλους.

Η συμφωνία αποτελεί «έναν δίκαιο συμβιβασμό», κάτι που ήταν κάθε άλλο παρά «εύκολο», ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έκρινε αναγκαίο να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, όχι απλά για τη θέση των Βρετανών σε αυτή, καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος» να χαθεί από τον ορίζοντα «το αυθεντικό ευρωπαϊκό όραμα».

Η συμφωνία σηματοδότησε το «τέλος του σίριαλ», σχολίασε με μια δόση ειρωνείας η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. «Πιστεύω ότι είμαστε ισχυρότεροι, ασφαλέστεροι και θα έχουμε καλύτερη τύχη σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, δεσμευόμενος να κάνει μια εκστρατεία «με την καρδιά και την ψυχή μου για να πείσω τον βρετανικό λαό να παραμείνει» στην ΕΕ.

Η ευρωσκεπτικιστική εκστρατεία Vote Leave απέρριψε αμέσως την «ρηχή συμφωνία του Κάμερον», την οποία χαρακτήρισε δυσμενή για τη Βρετανία.

Ο Κάμερον αναγνώρισε ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς του συμμάχους, ο Μάικλ Γκόουβ, θα κάνει εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό τον απογοητεύει, αλλά δεν τον εκπλήσσει. Παραδέχθηκε επίσης ότι και άλλοι Τόρις ενδέχεται να ενταχθούν στο στρατόπεδο του Όχι.

Δεν επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα — που έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017 — θα γίνει την 23η Ιουνίου, υποσχόμενος ότι θα έχει μια ανακοίνωση για αυτό σύντομα.

«Τώρα λοιπόν υπήρξε συμφωνία και επαφίεται στον βρετανικό λαό να αποφασίσει», συνόψισε ο Γιούνκερ, ο άνθρωπος που ο Κάμερον είχε κάνει παθιασμένη προσπάθεια να εμποδίσει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην κατάρτιση της συμφωνίας.

Ωστόσο ο κίνδυνος για τον Κάμερον αποκαλύφθηκε χθες, όταν μια δημοσκόπηση της TNS κατέδειξε πως το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ είναι 2 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που επιθυμεί την παραμονή της χώρας σε αυτήν (36 έναντι 34%), το 7% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει και το 23% παραμένει αναποφάσιστο.

Το ζήτημα της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ διχάζει τους Τόρις επί δεκαετίες — θύματα της διαμάχης για αυτό υπήρξαν τόσο ο Τζον Μέιτζορ τη δεκαετία του 1990, αλλά και η ηρωίδα του Κάμερον, η Μάργκαρετ Θάτσερ. Πολλές από τις βρετανικές ταμπλόιντ, που τηρούν ευρωσκεπτικιστική γραμμή, δεν δίστασαν να τον προβάλουν περίπου σαν επαίτη έναντι των εταίρων του.

Κύπρος: Αμοιβαία επωφελής συμφωνία και για Ε.Ε. και για Βρετανία

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας