«Μεγάλη ανακούφιση για όλους η αποφυλάκιση του Μπιρό», τόνισε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου Λου Μπιρό, ο οποίος κρατήθηκε σε τουρκικές φυλακές επί 51 ημέρες, τονίζοντας ότι η είδηση αυτή αποτελεί “μεγάλη ανακούφιση για όλους μας”.

“Χαίρομαι για την αποφυλάκιση του Λου Μπιρό. Είναι μεγάλη ανακούφιση για όλους μας” έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρόεδρος.

Η αποφυλάκιση του Μπιρό, ο οποίος κρατείται στις φυλακές του Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, “επίκειται”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF)», Κριστόφ Ντελουάρ. Ο συνήγορός του, Μαρτέν Πραντέλ, τόνισε ότι ο πελάτης του θα απελαθεί αμέσως μετά, ενώ η επιτροπή υποστήριξης στον Μπιρό διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει στο Παρίσι το Σάββατο.

Η αποφυλάκιση είναι μια τεράστια ανακούφιση για την οικογένεια και τους φίλους του Λου Μπιρό. Ωστόσο το δικαστήριο του Σιρνάκ δεν έχει κλείσει την υπόθεση, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη, ανέφερε ο δικηγόρος μέσω Twitter.

Περίπου 170 δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο P24 που ειδικεύεται σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Μεταξύ αυτών είναι και ο τουρκογερμανός ανταποκριτής, Ντενίζ Γιουτζέλ, που συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη λίστα των χωρών που συντάσσει η οργάνωση RSF σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)