Με νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις απαντά η γαλλική Εθνοσυνέλευση στα «κίτρινα γιλέκα»
Με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που περιορίζει κατά πολύ τις πολιτικές ελευθερίες απαντά η η γαλλική Εθνοσυνέλευση στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Το εν λόγω νομοσχέδιο πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία από την γαλλική εθνοσυνέλευση και έχει στόχο τον περιορισμό βίαιων διαδηλώσεων σε απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που μαίνονται επί τρεις μήνες.γιλέκων».

Παρά την κριτική ότι το νομοσχέδιο θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την κάτω βουλή με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές, χάρη στην άνετη πλειοψηφία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche).

Ο νόμος «ενάντια στον χουλιγκανισμό» μεταξύ άλλων, απαγορεύει από διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες να συλλαμβάνει ταραξίες στις διαδηλώσεις και χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύει μεμονωμένες διαδηλώσεις.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «νόμο του φόβου, ούτε για ένα νόμο των περιστάσεων, αλλά για ένα νόμο της κοινής λογικής ενάντια στους βανδαλισμούς που εμποδίζουν τις διαδηλώσεις».

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τώρα στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook