Διπλή παρέμβαση κατά των «Πρεσπών» από τη Ρωσία – Προσπάθεια αποκλιμάκωσης από τον Λαβρόφ

  • Η διπλή σημερινή παρέμβαση ήρθε δια στόματος του ρώσου υπουργού Εξωτερικών καθώς και του ρώσου Προέδρου
  • Αιχμές κατά της εγκυρότητας του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ από τον κ. Πούτιν
  • Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο ρώσος ΥΠΕΞ, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση

Με διπλή παρέμβαση επανέρχεται η Ρωσία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, λίγα 24ωρα μετά το αυστηρό μήνυμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τo οποία την καλούσε να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των άλλων χωρών και δη της Ελλάδας.

Η διπλή σημερινή παρέμβαση ήρθε δια στόματος του ρώσου υπουργού Εξωτερικών καθώς και του ρώσου Προέδρου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λοιπόν λόγο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti «για σχέδιο των ΗΠΑ και της Δύσης να ενισχύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια».

Με τη σειρά του ο ρώσος ΥΠΕΞ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018, έθεσε μεν ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας, αλλά επιχείρησε να «ρίξει» τους τόνους.

Πούτιν: Αγνοήθηκε η βούληση των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ

Αναλυτικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε ειδική αναφορά στη «Μακεδονία», σημειώνοντας ότι με στόχο την προώθηση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ «τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο για συνταγματικές αλλαγές και αλλαγή της ονομασίας της χώρας αλλά και της βάσης της μακεδονικής εθνικής ταυτότητας».

Στη συνέχεια άφησε αιχμές, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, στο οποίο μπορεί να υπερίσχυσε το «ναι» υπέρ της Συμφωνίας, αλλά τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

«Αγνοήθηκε η βούληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, καθώς το δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της χώρας απέτυχε, αλλά η έξωθεν πίεση συνεχίζεται», είναι το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του.

Λαβρόφ: Η Ρωσία έχει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας στην ΠΓΔΜ

Με τη σειρά τις αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εξέφρασε με δηλώσεις του και ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Μόσχα δεν αντιτίθεται στο νέο όνομα για τη Μακεδονία, αλλά υπάρχει το θέμα νομιμότητας της τρέχουσας διαδικασίας, η οποία μπορεί να οφείλεται στο στόχο να οδηγηθούν όλες οι Βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ

Ειδικότερα, η Μόσχα πάντα υποστήριζε ενεργά το διάλογο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα διευθέτησης της ονομασίας, υποστήριξε ο ρώσος ΥΠΕΞ,  ενώ απαντώντας προφανώς σε κείνους που κάνουν λόγο για προσπάθεια «παρεμπόδισης» της διαδικασίας, τόνισε: «Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση. Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της Μακεδονίας, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ έκανε σαφές ότι «εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε (…) Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook