Μάχη κατά του προστατευτισμού θα δώσουν ΔΝΤ, ΠΟΕ και ΟΟΣΑ

Oι επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων οικονομικών οργανισμών, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, υποσχέθηκαν σήμερα να δώσουν μάχη εναντίον του προστατευτισμού κι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ διατρανώνει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

«Τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και ο κίνδυνος να ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι τάσεις προστατευτισμού αποτελούν για εμάς ένα ξεκάθαρο κίνητρο να υποστηρίζουμε περισσότερο το διεθνές εμπορικό σύστημα», υπογραμμίζουν οι επικεφαλής σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν από το Βερολίνο με αφορμή τη συνάντησή τους με την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για την Κριστίν Λαγκάρντ για το ΔΝΤ, τον Ρομπέρτο Αζεβέντο για τον ΠΟΕ και τον Άνχελ Γκουρία για τον ΟΟΣΑ.

Το κείμενο υπογράφουν επίσης ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Γκι Ράιντερ, που συμμετείχαν στις συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Το διεθνές εμπόριο και οι ανοικτές αγορές είναι αναγκαία» για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση», υπογραμμίζεται στην διακήρυξη του Βερολίνου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)