Λύση ενάντια στο αδιέξοδο ψάχνει η Μέι – Τι φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα των διακομματικών συνομιλιών
Στήριξη στους αρχηγούς κομμάτων ψάχνει η Τερέζα Μέι μετά την καταψήφιση της συμφωνίας για το Brexit την Τρίτη και την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκίνησε, όπως είχε υποσχεθεί, τις  διακομματικές συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και ήδη έχει πραγματοποιηθεί σειρά συναντήσεων της ίδιας και στελεχών της κυβέρνησής της –σε διαφορετικούς χώρους– με αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και με ομάδες βουλευτών που εκφράζονται υπέρ ή κατά του Brexit.

Στις μέχρι στιγμής συναντήσεις συμμετείχαν η ηγέτης του μικρού βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, ‘Αρλεν Φόστερ, που έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα του backstop, ο ‘Ανταμ Πράις του Plaid της Ουαλίας, που υποστήριξε ότι μόνη λύση στο αδιέξοδο του κοινοβουλίου είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα και η απομάκρυνση του ενδεχομένου αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Από το κόμμα των Πρασίνων η βουλευτής Κάρολιν Λούκας, που συνομίλησε με την Τ. Μέι εξέφρασε αμφιβολία για το εάν η πρωθυπουργός είναι διατεθειμένη να απομακρυνθεί από τα όρια που έχει θέσει για τη συμφωνία αποχώρησης. Πάντως η ίδια της τόνισε ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας έχει θέσει τρία ζητήματα στις συνομιλίες αυτές, που αφορούν:

  • απόφαση ότι δεν θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία
  • παράταση του ‘Αρθρου 50 για μετά τις 29 Μαρτίου
  • νομοθετική προετοιμασία για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Μία ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, υποστηρικτών του Brexit – ανάμεσα σε αυτούς οι Όουεν Πάτερσον, Ίαν Ντ. Σμιθ, Ντέιβιντ Ντέιβις, Στιβ Μπέικ– μετέβησαν στο Whitehall για να παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις, σε κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις διακομματικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τ. Μέι προσπαθεί να καθησυχάσει τους Leavers, και από την άλλη να δημιουργήσει την αίσθηση στους Remainers και στην αντιπολίτευση ότι οι ιδέες τους ίσως έχουν κάποιο ρόλο στη διαδικασία. Οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι η πρωθυπουργός δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για τελωνειακή ένωση, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε τη διαμάχη που ήδη υπάρχει στο κόμμα της.

Καμία βοήθεια στη Μέι από τον Κόρμπιν – Απαγόρευσε στους βουλευτές του να συναντηθούν μαζί της

Με αυστηρή επιστολή προς τους βουλευτές του, ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν αποτρέπει από τους βουλευτές του να συμμετέχουν στις συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση,  τουλάχιστον μέχρι να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

«Προτρέπω τους συναδέλφους να σεβαστούν αυτή τη θέση και να απέχουν από δέσμευση με την κυβέρνηση» γράφει ο Τζ. Κόρμπιν στην επιστολή του.

Προς στιγμήν η πλειοψηφία των μελών του κόμματος έχει ακολουθεί την προτροπή του Τζ. Κόρμπιν, ωστόσο, ο Χίλαρι Μπέν και η Υβέτ Κούπερ, που προεδρεύουν διακομματικών επιτροπών, αλλά και ο Τζον Μαν, υποστηρικτής του Brexit, μετέβησαν στα γραφεία της κυβέρνησης όπου είχαν συνομιλίες με στελέχη της. Όπως εξήγησαν, ήθελαν να διαπιστώσουν εάν πραγματικά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες αλλαγές.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook