«Λυγίζει» η Άγκυρα από τις πιέσεις των ΗΠΑ – «Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου
Εντελώς θολό παραμένει το τοπίο της διαμάχης των ΗΠΑ με τη μέχρι πριν λίγο καιρό στενή σύμμαχο της Τουρκία σχετικά με τους S-400, η οποία, όπως σχολίασε σκωπτικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έχει λυθεί ή αλλάξει.

Πλέον η Τουρκία φαίνεται πιεσμένη, και με την τουρκική λίρα να καταρρέει, είναι δύσκολο να διαφανεί κάποια λυση. Έτσι, ο ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu δήλωσε πως  «η Τουρκία λαμβάνει υπόψιν τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400», κάτι που μέχρι τώρα, και σύμφωνα με τη στάση του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν είχε διαφανεί.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τους προβληματισμούς του ΝΑΤΟ (για τους S-400). Δεν είναι αλήθεια πως η Τουρκία τους αγνοεί. Είμαστε πάντα ευαίσθητοι» δήλωσε, προσθέτοντας πως «οι σύμμαχοί μας και το ΝΑΤΟ πρέπει επίσης να το κατανοήσουν αυτό πολύ καλά. Χρειαζόμαστε το σύστημα αεράμυνάς μας επειγόντως» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα διαφωνεί με τους ισχυρισμούς πως, εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποκτήσουν τα ρωσικά συστήματα, η Μόσχα θα αποκτήσει πρόσβαση στα συστήματα και την τεχνολογία των μαχητικών F-35, τα οποία έχει παραγγείλει η Τουρκία.

Σχετικά με τα μαχητικά F-35, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία είναι εταίρος στο πρόγραμμα του μαχητικού και έχει κάνει «σοβαρές επενδύσεις» προς αυτήν την προσπάθεια.

«Μέχρι τώρα, η Τουρκία δαπάνησε περίπου 1,2 δισ. δολάρια σε αυτό το πρόγραμμα και έκανε παραγωγή εξαρτημάτων» είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο και τον Πολωνό ομόλογό του στην Άγκυρα.

(Με πληροφορίες από Anadolu )

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook