Το Λονδίνο πρέπει να τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις, τονίζει ο Τουσκ

  • Ο Τουσκ θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει 
  • Οι εκπρόσωποι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να μελετήσουν το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών

Το Λονδίνο θα πρέπει να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζοντας το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών του Brexit.

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα.

«Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πεπεισμένος σήμερα ότι η Βρετανία δεν θα χρησιμοποιήσει το θέμα της ασφάλειας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Οι εταίροι μας είναι σώφρονες και ειλικρινείς και γι’ αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ως αντικείμενο παζαριού», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ.

«Ανευ όρων» δέσμευση της Βρετανίας στην ασφάλεια της Ευρώπης

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα την «άνευ όρων» δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία δεν θα γίνει αντικείμενο «παζαριού» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τζόνσον προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είναι άνευ όρων και δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αλλού σε αυτή την πρωτεύουσα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit.

«Υποσχόμαστε μια άνευ όρων δέσμευση στην ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι αφορά την ασφάλεια και την ευημερία όλης της διατλαντικής περιοχής», υπογράμμισε ο Τζόνσον.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)