Λόγω βλάβης στους αισθητήρες συνετρίβη το ρωσικό αεροσκάφος Αντόνοφ

Τη στιγμή που η Ρωσία είναι ακόμη συγκλονισμένη από την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία, εκτίμηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (ΜΑΚ) αναφέρει ότι πιθανότατα το αεροσκάφος συνετρίβη λόγω βλάβης που είχαν υποστεί οι αισθητήρες για την μέτρηση ταχύτητας (Pitot).

Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε το δεύτερο «μαύρο κουτί» του Antonov 148 – Συνεχίζονται οι έρευνες της τραγωδίας

«Σε όλες τις προηγούμενες πτήσεις, που έχουν καταγραφεί στο μαύρο κουτί με τα δεδομένα της πτήσης (ακόμη 15 πτήσεις), η θέρμανση των αισθητήρων για την μέτρηση ταχύτητας(Pitot) είχε ενεργοποιηθεί πριν από την απογείωση» αναφέρει η ανακοίνωση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Αεροπορίας (ΜΑΚ).

Δείτε επίσης: Ρωσία: «Μάχη» με το χιόνι δίνουν οι ερευνητές στην περιοχή που συνετρίβη το μοιραίο Αντόνοφ

Το μαύρο κουτί με τα δεδομένα της πτήσης κατέγραψε διαφορά δεδομένων στους αισθητήρες ταχύτητας. Μετά από 30’’ η διαφορά αυτή έφθασε τα 30 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Έπειτα απ’ αυτό εμφανίσθηκε η ειδοποίηση προς το πλήρωμα «Ελέγξτε τα όργανα». Σε ύψος 2.000 μέτρων η εντολή αυτή επαναλήφθηκε, μόνο που εκείνη τη στιγμή η διαφορά στις ενδείξεις ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Μετά την δεύτερη εντολή «Ελέγξτε τα όργανα» το πλήρωμα απενεργοποίησε τον αυτόματο πιλότο και ανέλαβε την διακυβέρνηση του αεροσκάφους. Οι ενδείξεις ταχύτητας του αεροπλάνου σε σχέση με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον της πτήσης και οι ενδείξεις ταχύτητας σε σχέση με το έδαφος, ήταν πολύ διαφορετικές. Η μία έδειχνε ταχύτητα 0 χιλιόμετρα ανά ώρα και η άλλη 540-560 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στη συνέχεια η ταχύτητα σε σχέση με το έδαφος άρχισε να πέφτει (φθάνοντας τα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα και πιο κάτω), ενώ το αεροσκάφος άρχισε να χάνει γρήγορα ύψος με γωνία κλίσης 30-35 μοιρών.

Πριν προσκρούσει στο έδαφος οι ενδείξεις ταχύτητας του πρώτου ταχυμέτρου ήταν μηδενικές ενώ η ένδειξη ταχύτητας σε σχέση με το έδαφος ήταν 800 χιλιόμετρα την ώρα.

Τρία με τέσσερα δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση το αεροσκάφος άρχισε να έχει κλίση 25 μοιρών προς τα δεξιά, ανακοίνωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή Αεροπορίας( ΜΑΚ) προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να αναλύει τα δεδομένα που καταγράφηκαν στο μαύρο κουτί.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στη Μόσχα την Κυριακή λίγο μετά την απογείωσή του με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 71 επιβαίνοντες σε αυτό.

Δείτε επίσης: Συλλυπητήρια του Παυλόπουλου για το αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία

Η θερμοκρασία ήταν γύρω στους-5 βαθμούς Κελσίου και κατά περιόδους σημειώνονταν χιονοπτώσεις όταν το αεροσκάφος, τύπου AN-148, της Saratov Airlines, απογειώθηκε για την πόλη Ορσκ στην περιοχή Ορενμπούργκ, περίπου 1.500 χλμ. νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Δείτε επίσης: Στο μικροσκόπιο τα αίτια πτώσης του μοιραίου ρωσικού αεροσκάφους (εικόνα – video)