Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχτούν «την πολιτική πραγματικότητα» στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να αποδεχτούν την πολιτική πραγματικότητα ότι το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναπόκειται στον συριακό λαό και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή πρέπει να εστιάζεται στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

«Αναφορικά με τον Άσαντ, υπάρχει μια πολιτική πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθούμε σε ό,τι αφορά το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση απώλεσε πολλές ευκαιρίες αναφορικά με τον Άσαντ», τόνισε ο Σπάισερ σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συντριβή του ΙΚ», σημείωσε. «Οι ΗΠΑ έχουν σημαντικές προτεραιότητες στην Συρία και το Ιράκ και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα η συντριβή του ΙΚ, είναι από τις βασικότερες αυτών των προτεραιοτήτων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, καταφθάνοντας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η επίλυση της συριακής κρίσης δεν εξαντλείται αποκλειστικά στο «ερώτημα» για το μέλλον του Άσαντ. «Το ερώτημα είναι κατά πόσον η διεθνής κοινότητα τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», επισήμανε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε πως δεν γνωρίζει «ποια είναι ουσιαστικά η στάση των ΗΠΑ» και κάλεσε τους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να «διευκρινίσουν την θέση τους».

«Είναι καλό να επικεντρωθούμε στη μάχη ενάντια στο ΙΚ, αλλά πρέπει να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση για την απομάκρυνση του καθεστώτος του Άσαντ που προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους και καταστροφές στον συριακό λαό», τόνισε από την πλευρά ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ