Λαγκάρντ: Αν το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει

  • Στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος, λέει για την Ελλάδα η Λαγκάρντ 
  • Λογικό μακροπρόθεσμα ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% 
  • Στην Ουάσιγκτον το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη εν όψει της Συνόδου του ΔΝΤ

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».

Αυτό επανέλαβε εκ νέου η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους της Leading European Newspapers Association.

Σημείωσε παράλληλα ότι στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί πρόοδος ενώ σημείωσε πως δεν είναι  πρωτεύον η συνεισφορά του Ταμείου αλλά είναι περισσότερο «η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξειδίκευση τα οποία έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους».

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», πρόσθεσε.

Τέλος, αιτιολόγησε την καθυστέρηση του ΔΝΤ να λάβει απόφαση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι’ αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση».

Στην Ουάσιγκτον το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη εν όψει της Συνόδου του ΔΝΤ

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνουν την Πέμπτη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να έχουν συζητήσεις εν όψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, 21 με 23 Απριλίου.