Σύνοδος για μεταναστευτικό: Η μάχη των προτάσεων, οι δύο θέσεις και η στάση της Ελλάδας (εικόνες)
  • Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο προσφυγικό που εξακολουθεί να διχάζει την ΕΕ αποτελεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής
  • Στο κείμενο συμπερασμάτων θα αναφέρεται και η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό που θα παρουσιάσει ο έλληνας πρωθυπουργός
  • Σκληρή δοκιμασία για τη Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο
  • «Όχι» των χωρών της βόρειας Αφρικής και Βαλκανίων στη δημιουργία hotspot
  • Τι αναφέρει ο Τσίπρας για ενδεχόμενο συμφωνίας με Γερμανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δύο ημέρες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των ροών αλλά και των αιτημάτων ασύλου.

Συγκεκριμένα, το προσφυγικό, το Brexit και η λειτουργία της Ευρωζώνης τίθενται επί τάπητος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, με την αρχή να γίνεται, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES.

Η σύνοδος βέβαια πραγματοποιείται εν μέσω μίας συγκυρίας στην οποία οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις βαθιές τους διαιρέσεις απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα υπάρξουν δύο μείζονα ζητήματα: Αρχικά το θέμα των ροών κεντρικής και δυτικής Μεσογείου, στο οποίο συγκρούονται δύο απόψεις. Από τη μία η γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία και από την άλλη η ιταλοαυστριακή πρόταση να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Το δεύτερο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο, αφορά στις ροές ανατολικής Μεσογείου. Η πρόταση της Άγκελα Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής συγκρούεται με τη γραμμή CSU και Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία μιας μίνι Σένγκεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές θέσεις υπερασπίζονται πάγια τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει αγώνας για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ενώ καίρια θέση έχει η διεκδίκηση της ολοκλήρωσης της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.

Ακόμα, η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση, επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση νέας κρίσης, αλλά και τη πρόταση για ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφυγών σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.

Από κει και πέρα, η αντιπροσωπεία της χώρας μας αναμένεται να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης, ενώ θα στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία, όπως αυτό εκφράστηκε και από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times. 

Έτοιμο για μια συμφωνία με τη Γερμανία το Παρίσι
Η Γαλλία είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των μεταναστών, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες.

Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Μεσολαβεί η Γερμανία για Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είναι “ανοιχτή” σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

“Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων”, είπε ο εκπρόσωπος. “Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

Ευρωπαϊκή λύση στην ευρωπαϊκή πρόκληση του προσφυγικού

Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.

Είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο ο Τσίπρας

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το «όχι» των αφρικανικών χωρών στη δημιουργία hotspots

Νωρίτερα σήμερα οι χώρες της βόρειας Αφρικής μεταξύ των οποίων το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία, η Λιβύη και η Αίγυπτος, αλλά και η Αλβανία και η ΠΓΔΜ είπαν «όχι» σε οποιοδήποτε σενάριο τους θέλει να φιλοξενούν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

«Κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος» τόνισε ο Τσίπρας στη σύνοδο του PES

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε «ιστορική» την περασμένη εβδομάδα, διότι έκλεισαν λογαριασμοί του παρελθόντος και η συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ, όπως και η συμφωνία στο Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ εισέπραξε τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και για τις δύο συμφωνίες.

«Κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβαση του στην προπαρασκευαστική σύνοδο του PES και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ότι έχουν συγκροτήσει «ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού».

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook