Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο των συστάσεων της προς την Πολωνία σχετικά με τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς.

«Παρά τον διάλογο που διεξάγεται με τις πολωνικές αρχές από την αρχή του έτους, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα κύρια ζητήματα που απειλούν το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία δεν έχουν επιλυθεί. Προχωράμε τώρα σε συγκεκριμένες συστάσεις προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών μας, έτσι ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τις αρμοδιότητές του ως προς την αποτελεσματική συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε σήμερα ο Φ. Τίμερμανς.

Μετά την έγκριση των αρχικών συστάσεων της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση στην Πολωνία την 1η Ιουνίου, το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νέο νόμο για την Συνταγματικό Δικαστήριο στις 22 Ιουλίου. Η Επιτροπή αξιολόγησε τη συνολική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του νέου νόμου, και κατέληξε ότι, ακόμη και αν ορισμένες από τις ανησυχίες της έχουν αντιμετωπιστεί από την εν λόγω νομοθεσία, σημαντικά ζητήματα που έθετε η Επιτροπή όσον αφορά το κράτος δικαίου στην Πολωνία παραμένουν.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις της Επιτροπής προς τις πολωνικές αρχές σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη δημοσίευσης και πλήρους εφαρμογής από την πολωνική κυβέρνηση όλων των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ η Επιτροπή αναμένει πως οι πολωνικές αρχές θα ενημερώσουν τις ευρωπαϊκές αρχές για τη λήψη μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, περίοδο κατά την οποία θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Είναι σημαντικό για μια δημοκρατική κοινωνία, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να είναι ανεξάρτητο. Εάν δεν μπορεί να εκτελέσει τις εξουσίες του λόγω παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, τότε προκύπτει ένα πρόβλημα, και αυτό θίγουμε ως Επιτροπή» κατέληξε ο Φ. Τίμερμανς.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας