Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Πεκίνου και Ουάσιγκτον – Με δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων απαντά η Κίνα
Μπορεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να «βρυχάται» απειλές στην Κίνα, όμως από ότι φαίνεται η απάντηση του Πεκίνου  στις εμπορικές προκλήσεις και στους δασμούς των ΗΠΑ είναι και αυτή πρακτική.

Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαΐου η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε αντίποινα για τα αντίστοιχα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 10, 20 ή και 25% στο σύνολο των αμερικανικών εμπορευμάτων που ήδη φορολογούνται, ανακοίνωσε το Γραφείο της Επιτροπής Δασμών του Πεκίνου.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times, Χου Σιτζίν, άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε επίσης να λάβει και άλλα μέτρα, όπως να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ή να μειώσει τις παραγγελίες των αεροσκαφών Boeing.

Μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες της Παρασκευής 10 Μαΐου, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο Πεκίνο. Ωστόσο ο Πρόεδρος Τραμπ ήδη διέταξε την επιβολή δασμών ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

«Η προσαρμογή των τελωνειακών δασμών μας είναι μια απάντηση στον αμερικανικό προστατευτισμό στο εμπόριο. Η Κίνα ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο των διμερών οικονομικών διαβουλεύσεων και εμπορικών συναλλαγών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα λάμβανε «τα αναγκαία μέτρα» ως αντίποινα. Η επιβολή τους από την 1η Ιουνίου και όχι άμεσα φαίνεται πάντως να υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα ήθελε να δώσει στις δύο πλευρές το χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook