Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι με επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας θα δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την Κύπρο.

Σε ομιλία στα εγκαίνια του Συστήματος Ηλιακής Ενέργειας Linear Fresnel για το Δομημένο Περιβάλλον «LIFE» του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου (Ικυ) ο υπουργός υπέδειξε ότι «είναι μέσω τέτοιων επενδύσεων που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πιο υγιές υπόβαθρο για την κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η εξαιρετική τεχνολογία, που θα αναπτυχθεί από το Ικυ, θα μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια, σε κλιματισμό, σε ψύξη, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει το Ινστιτούτο θεωρώντας ως την καλύτερη επένδυση, την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, η οποία, τόνισε, αποτελεί μια επένδυση στο μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΙΚυ Κώστας Παπανικόλας χαρακτήρισε ως σημαντική υποδομή το Σύστημα και προσέθεσε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «μιας τετραετούς προσπάθειας χρηματοδοτούμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ σε ανταγωνιστικά προγράμματα».

Το Σύστημα Ηλιακής Ενέργειας LInear Fresnel του ΙΚυ συλλέγει την ηλιακή ενέργεια μέσω ενός συστήματος κάτοπτρων, που ακολουθούν συνεχώς την πορεία του ήλιου και διοχετεύουν τη θερμική ενέργεια σε μια διάταξη μετατροπής της σε ψυκτική για τις ανάγκες του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών, το οποίο κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία των κτιρίων «Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης» (Near Zero Energy Building – NZEB) και αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Κύπρο. Ο τρόπος ενσωμάτωσης του ηλιακού συστήματος στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι επίσης μια από τις καινοτομίες του ΙΚυ.
Το σύστημα «LIFE» που εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, είναι ένα από τα τέσσερα πιλοτικά συστήματα που χρηματοδοτήθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (τα άλλα τρία βρίσκονται στην Ιταλία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία). Οι 4 μονάδες βασίζονται στη Συγκεντρωμένη Ηλιακή Ενέργεια (Concentrated Solar – CS) και έχουν ως στόχο να εξυπηρετούν τις ενεργειακές ανάγκες 20.000 τελικών χρηστών από 20 τοπικές κοινότητες, με συνολική ισχύ 400 KW.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας