Καθολική αλληλεγγύη της ΕΕ στην Κύπρο και καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
Οι ευρωπαίοι εταίροι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο, καταδικάζοντας παράλληλα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Αρχηγών της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομου Προδρόμου, για τη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, με την ευκαιρία του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σήμερα συνάντηση και έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την αντιπρόεδρο, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εξάλλου, προ του γεύματος εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας, κ. Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, κ. Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, κ. Αντόνιο Κόστα.

«Στις συναντήσεις, ο πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη, πέραν των μηνυμάτων που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Προδρόμου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook