Καλό… φθινόπωρο για το Brexit – Τον Οκτώβρη η κρίσιμη ώρα μετά το φιάσκο των συνομιλιών με τους Εργατικούς
  • Όλο και πιο μετά πάνε οι συζητήσεις για το Brexit
  • Nέα «κρίσιμη στιγμή» ο Ιούνιος
  • Ποιες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης

Με το όριο να μη σημαίνει πολλά πράγματα πλέον, αφού συνεχίζει και μετακινείται, ο διευθυντής του αριστερού think tank Ινστιτούτο για την Έρευνα της Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) Τομ Κιμπασι, τοποθετεί ως τη νέα «κρίσιμη στιγμή»  για το Brexit, τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης πως οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς για την ανάληψη πρωτοβουλιών για μία συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, κατέρρευσαν.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται από τον Guardian, υποστηρίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το τέλος των συνομιλιών, εφόσον δεν υπήρξε η υποσχόμενη «γενναία προσφορά» από την Τερέζα Μέι, και προβλέπει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης στις αρχές Ιουνίου θα είναι ακόμη πιο ταπεινωτική από την τελευταία απόρριψη της συμφωνίας στο κοινοβούλιο. Αλλά και για την διαδοχή στο Συντηρητικό κόμμα θεωρεί πιο πιθανό αποτέλεσμα την ανάδειξη ενός ηγέτη πιστού σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία – πιθανόν του Μπόρις Τζόνσον – καθώς, όπως λέει, οι Τόρις πήραν το μάθημα της επιτυχίας από τον Νάιτζελ Φαράτζ, σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να προωθήσουν τον δικό τους χαρισματικό λαϊκιστή στην ανώτατη θέση.

«Ο νέος ηγέτης θα στεφθεί στο συνέδριο των Συντηρητικών στις αρχές Οκτωβρίου και πιθανόν θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε μία προσπάθεια να αλλάξει τους αριθμούς στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός νέου πρωθυπουργού θα ωθήσει τους Εργατικούς να ζητήσουν εκ νέου τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά καθώς το κόμμα θα χάσει έδαφος στις ευρωεκλογές, από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, θα ενισχυθούν οι φωνές προς τους Εργατικούς να δεσμευτούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα» γράφει. Μάλιστα θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι στο συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία του θα αναγκαστεί να «παλέψει» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ως τη μόνη οδό στο αδιέξοδο του κοινοβουλίου ή ως δέσμευση στο μανιφέστο του για οποιεσδήποτε εκλογές ακολουθήσουν. Έτσι, στη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι την περίοδο των συνεδρίων, το φθινόπωρο, είναι πιθανό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα σκληρύνουν τη στάση τους» επισημαίνει.

Για τον Οκτώβριο πιστεύει ότι, εφόσον δεν υπάρχει προοπτική έγκρισης της συμφωνίας της Μέι ή κάποια άλλη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, δεν πρέπει κανείς να υπολογίζει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει σε μία ακόμη παράταση χωρίς συγκεκριμένο λόγο και επομένως μένουν τρεις πιθανότητες:

  • γενικές εκλογές (στις οποίες οι Τόρις θα υποστηρίξουν τη μη συμφωνία και οι Εργατικοί το δεύτερο δημοψήφισμα)
  • νομοθεσία για δεύτερο δημοψήφισμα με άμεση ισχύ (δηλαδή το αποτέλεσμα θα εφαρμοστεί χωρίς επιπλέον ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο)
  • τελική αναμέτρηση την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ανάμεσα στη μη συμφωνία και στην ανάκληση του άρθρου 50.

Είναι πολύ πιθανό βέβαια πως η κατάσταση θα οδηγηθεί σε ένα νέο σταυροδρόμι και ο δρόμος που θα ακολουθηθεί θα αργήσει να αποφασιστεί, καθώς η βρετανική βουλή έχει αποδείξει πως δε βιάζεται…

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook