Ηθικό ζήτημα γύρω από την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Goldman Sachs, θέτει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη, μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του κώδικα συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα, η Έμιλι Ο΄Ράιλι αναφέρθηκε στο θέμα μέσω επιστολής της στον τωρινό πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με χθεσινή ημερομηνία που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (Συνηγόρου του Πολίτη), που είναι επιφορτισμένος να εξετάζει τα παράπονα που διατυπώνουν οι πολίτες σε βάρος των θεσμών της ΕΕ.

“Ο διορισμός, για τον οποίο η Επιτροπή εκτιμά πως συνάδει με τον κώδικα συμπεριφοράς, εγείρει ερωτήματα για την ορθότητα του ίδιου του κώδικα. Δεν είναι αρκετό να λέμε πως δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας, πρέπει να λάβουμε υπόψη το πνεύμα και την πρόθεση του εν λόγω άρθρου της συνθήκης και να αλλάξουμε τον κώδικα ώστε να αντανακλά αυτό ακριβώς”, διευκρινίζει.

Η πρόσληψη, τον Ιούλιο, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την Goldman Sachs ως συμβούλου για το Βrexit προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή εκτίμησε ωστόσο ότι δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος, υπενθυμίζοντας απλώς ότι παραμένει δεσμευμένος από το “επαγγελματικό απόρρητο” ως πρώην πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κώδικας καλής διαγωγής που υπογράφουν οι Επίτροποι προβλέπει μια 18μηνη περίοδο “ψύξης” μετά το τέλος της θητείας τους, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο Μπαρόζο εγκατέλειψε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2014.

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν κυρίως στη Γαλλία στο πλαίσιο της αριστερής κυβέρνησης ή ακόμα στην Πορτογαλία απ’ όπου κατάγεται, ο διορισμός του Μπαρόζο προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς ευρωβουλευτές και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

Η Έμιλι Ο΄Ράιλι χαρακτηρίζει “κατανοητές” τις ανησυχίες αυτές, “δεδομένης της σημασίας των προηγούμενων καθηκόντων του και της παγκόσμιας δύναμης, της επιρροής και της ιστορίας της τράπεζας με την οποία συνδέεται στο εξής”.

Η Συνήγορος του Πολίτη ζητεί από την Επιτροπή: να εξηγήσει τα μέτρα που έχουν ληφθεί προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο διορισμός συνάδει με τις ηθικές υποχρεώσεις, να δηλώσει αν έχει ζητήσει ή πρόκειται να ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας ad hoc και να ορίσει επακριβώς αν σκέπτεται μια μεταρρύθμιση του κώδικα συμπεριφοράς των επιτρόπων.

Η Ο΄Ράιλι εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλέξει μια προσέγγιση “κατά περίπτωση” αντί για την τήρηση μιας ανελαστικής περιόδου 18 μηνών που καθιστά την Επιτροπή “λιγότερο δεκτική στο να εξετάσει ευρύτερα προβλήματα ακεραιότητας”.

“Αν και αυτή η νέα προτεινόμενη προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί μια πιο περίπλοκη διαδικασία, θα απέτρεπε ενδεχόμενες ζημίες στον τομέα της φήμης που προκαλούνται από υποθέσεις όπως αυτή”, εκτιμά η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας