Η Ιταλία θα αποζημιώσει 6 διαδηλωτές που υπέστησαν βασανιστήρια από την αστυνομία στη Γένοβα το 2001 (εικόνες)

Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα αποζημιώσει έξι διαδηλωτές, Ιταλούς πολίτες, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας, βασανιστήρια, κακομεταχείριση και εξευτελισμό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γένοβα το 2001. 

Οι διαδηλώσεις έγιναν στις 12 και στις 22 Ιουλίου του 2001 στο περιθώριο του G8.

Η προσφυγή τους αφορά την μεταφορά διαδηλωτών και ακτιβιστών στον στρατώνα της αστυνομίας Μπολτσανέτο της Γένοβας, όπου υποβλήθηκαν σε ταπεινώσεις, ηθικό και σωματικό εξευτελισμό και βασανιστήρια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών είχε χάσει τη ζωή του ο διαδηλωτής Κάρλος Τζουλιάνι.

Η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει στον καθ΄ένα από τους έξι αυτούς πολίτες (όλοι τους είναι Ιταλοί υπήκοοι) 45.000 ευρώ, για πρόκληση ηθικής και σωματικής βλάβης, όπως και για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Συνολικά, έχουν προσφύγει κατά του ιταλικού κράτους, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 65 διαδηλωτές και ακτιβιστές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης δεσμεύεται να εγγυηθεί, στο μέλλον, όλα όσα προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και να δραστηριοποιηθεί ώστε τα μέλη της αστυνομίας και των καραμπινιέρων να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια με θέμα των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ιταλία, τέλος, δεσμεύεται να εφαρμόσει κατάλληλες ποινικές κυρώσεις για την τιμωρία της κακομεταχείρισης των πολιτών, όπως και του αδικήματος των βασανιστηρίων.

(AΠΕ – ΜΠΕ)