Ιταλία: Ώρα-μηδέν στη γείτονα χώρα – Όλα δείχνουν εκλογές
  • Ο Ματέο Σαλβίνι εντείνει την πίεσή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών
  • Αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα
  • Πιθανότητα ανάκλησης των κοινοβουλευτικών από τις 19 ή τις 20 Αυγούστου

Σε ρυθμούς εκλογών κινούνται άπαντες στην Ιταλία.  

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος προκάλεσε την Πέμπτη (08/08) την κατάρρευση του λαϊκιστικού κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας, έχει ξεκινήσει έναν μαραθώνιο συναντήσεων και συγκεντρώσεων με σκοπό να επιβάλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

«Πρέπει να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς. Πρόκειται για μια επιλογή θάρρους, συνοχής, αλλά και αξιοπρέπειας», επανέλαβε ο Σαλβίνι από το Τέρμολι, στις ακτές της Αδριατικής.

Λίγο μετά την απόφασή του την Πέμπτη να δώσει τέλος στην συμμαχία του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο Σαλβίνι επωφελήθηκε συνάντησης που είχε στην Πεσκάρα, στην ανατολική Ιταλία, για να καλέσει τους βουλευτές να «σηκωθούν από τις ξαπλώστρες και να επιστρέψουν στη Ρώμη» για να ρίξουν την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου μολονότι το ιταλικό κοινοβούλιο έχει παύσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι, όλοι οι βουλευτές της Λέγκα εκλήθησαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα το απόγευμα.

Το απόγευμα της Δευτέρας (12/08) οι επικεφαλής της Γερουσίας θα συναντηθούν για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτού που θα ακολουθήσει μετά το ξέσπασμα αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής κρίσης. Μολονότι η Ιταλία είναι συνηθισμένη στις κυβερνητικές κρίσεις, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να χρειαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να συζητήσει για τον προϋπολογισμό.

Επιστροφή στη Γένοβα

Η συνάντηση αυτή στη Γερουσία θα καθορίσει πότε θα ανακληθούν οι βουλευτές και αν η άνω βουλή θα ξεκινήσει τις εργασίες της.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κόντε θέλει κατ’ αρχάς να μετάσχει στην σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς, στην νοτιοδυτική Γαλλία, η οποία ξεκινάει στις 24 Αυγούστου, και να επιλέξει τον Ιταλό Επίτροπο της ΕΕ, λαμβάνοντας μια απόφαση για την οποία δεν χρειάζεται πλέον να συνεννοηθεί με την Λέγκα.

Ωστόσο οι αναλυτές κλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα ανάκλησης των κοινοβουλευτικών ήδη από τις 19 ή τις 20 Αυγούστου, με μια διάλυση μερικές ημέρες αργότερα του κοινοβουλίου, το οποίο θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, της διεξαγωγής εκλογών πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αξιώνει ο Σαλβίνι.

Προς το παρόν ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, έπειτα από διαβουλεύσεις με τους προέδρους των δύο σωμάτων και τους πολιτικούς αρχηγούς, και να προκηρύξει εκλογές.
Ο Ματαρέλα αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου κατά την οποία η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, να τον συζητήσει με τις Βρυξέλλες και να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Προς το παρόν ωστόσο, ο Ματαρέλα αναχώρησε για διακοπές λίγων ημερών στην Σαρδηνία.

Στη συνέχεια αναμένεται την Τετάρτη στη Γένοβα, στη βορειοδυτική Ιταλία, όπου θα παρευρεθεί μαζί με τον Κόντε και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησής του στην τελετή που θα γίνει εκεί στη μνήμη των 43 ανθρώπων που έχασαν πέρυσι τη ζωή τους από την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook