«Το Ιράκ δεν είναι σήμερα δημοκρατικό κράτος», τόνισε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν

«Το Ιράκ είναι σήμερα ένα φανατικό κράτος και όχι ένα δημοκρατικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, στους δημοσιογράφους την παραμονή του δημοψηφίσματος.

Οδεύουμε προς το δημοψήφισμα και μόνο μέσω της ανεξαρτησίας μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κλείσει τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν και πρόσθεσε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα επιδιώξουν συνομιλίες με την σιιτική κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για να εφαρμοστεί το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη και αν διαρκέσουν δύο χρόνια ή και περισσότερο.

“Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ στην αποτυχημένη συνεργασία” με τη Βαγδάτη, είπε.

Ο Μπαρζανί απέρριψε την ανησυχία των ισχυρών γειτόνων του Ιράκ -του Ιράν και της Τουρκίας– ότι το δημοψήφισμα θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή και δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει τους νόμους για τα διεθνή σύνορα και δεν θα επιδιώξει να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής.

“Μόνο η ανεξαρτησία μπορεί να ανταμείψει τις μητέρες των μαρτύρων μας”, είπε υπενθυμίζοντας στη διεθνή κοινότητα τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Κούρδοι στον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος. “Μόνο μέσα από την ανεξαρτησία μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον μας”.

Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα λάβει “τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ενότητας της χώρας” και είπε ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια καλή σχέση με το Ιράν και την Τουρκία ακόμη και αν δεν ανταποδώσουν εκείνες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)