“Το κλείσιμο των συνόρων συμβάλει μεν στη μείωση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αλλά εν τέλει το κόστος είναι πολύ υψηλό, καθώς η ΕΕ στο σύνολό της χάνει σε ανταγωνιστικότητα, ενώ πλήττεται και η λειτουργία της ενιαίας αγοράς”, τονίζει σε συνέντευξή της στη βελγικη εφημεριδα L Echo η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επιβάλλει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη που πλήττονται.

Η Αντιπρόεδρος επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει ένα μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ο οποίος όμως έχει τα όριά του και ότι η παρούσα κρίση καταδεικνύει εκ του μεγέθους της την ανάγκη αποτελεσματικότερων εργαλείων. Η μόνη απάντηση σύμφωνα με την ίδια, είναι τα κράτη μέλη να εξοπλιστούν καλύτερα οικονομικά και θεσμικά, καθώς σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει εκ νέου κρίσεις αντίστοιχου μεγέθους, οφειλόμενες λ.χ. στην κλιματική αλλαγή.

Η ίδια αναφέρει ότι το 2016 ο προϋπολογισμός για τη μεταναστευτική πολιτική είχε αρχικά προβλεφθεί στα 4,5 δις ευρώ, ενώ τώρα το πόσο αυτό έχει αυξηθεί στα 10,3 δις, ήτοι περισσότερο από το διπλάσιο. Εφιστά ωστόσο την προσοχή, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ έχει ορισμένα όρια και ότι είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι πιο δημιουργικά.

Αναφερόμενη στο θέμα των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η ίδια εφιστά την προσοχή στο ζήτημα της ασφάλειας προς αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σημειώνει ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με τη λαϊκιστική ρητορική ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη δημιουργούν συνθήκες ισλαμοφοβίας, που εμποδίζουν την ομαλή προσαρμογή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρώπη, κατά την ίδια, γηράσκει και συντηρητικοποιείται, απαιτείται συνεπώς χρόνος και συντονισμένες πολιτικές προσαρμογής της κοινής γνώμης στην αλλαγή.

Τέλος, σε σχέση με την πολιτική μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη της ΕΕ, η ίδια τονίζει ότι πράγματι η διαδικασία κινείται αργά, αλλά ότι «όσο το σύστημά μας δεν λειτουργεί σωστά, θα είναι δύσκολο[…] καθώς τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι μια οικογένεια που στέλνεται σε μια χώρα θα παραμείνει εκεί, εφόσον δεν το επιθυμεί;».

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας