Υπερψηφίσθηκε σήμερα Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο η νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία του νέου οργανισμού ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης συνόρων, με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» (ΕΣΑ).

Ο νέος αυτός Οργανισμός θα αποτελείται από την αναθεωρημένη και ενισχυμένη Frontex και τις εθνικές αρχές διαχείρισης συνόρων.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε με 483 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 48 αποχές.

«Είναι ένα ευχάριστο νέο στους χαλεπούς πολιτικούς καιρούς των ημερών», δήλωσε ο Λετονός εισηγητής Άρτης Πάμπρικς (ΕΛΚ) εκφράζοντας την ικανοποίησή του, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία.

Αναγνώρισε ότι ο νέος οργανισμός «δεν αποτελεί τη μοναδική λύση για το μεταναστευτικό και για τη σωστή λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, είναι παρ’ όλα αυτά ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Η δημιουργία μιας δεξαμενής 1.500 εφέδρων συνοριοφυλάκων ταχείας αντίδρασης είναι το καινούργιο πλεονέκτημα της ΕΣΑ. Κάθε κράτος θα ορίζει τους συνοριοφύλακες με τους οποίους θα συμμετέχει. Η Λετονία για παράδειγμα θα συμμετέχει με 30, η Ελλάδα με 50, η Κύπρος με 8.

Απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων ο Άρτης Πάμπρικς εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ δεν είναι στρατιώτες και δεν πρόκειται για έναν εν γενέσει στρατό της ΕΕ.

«Τα σύνορα δεν φυλάσσονται από στρατιώτες, αλλά εθελοντικά οι συνοριοφύλακες της ΕΣΑ, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν κάποια εκπαίδευση, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορούν να αγωνισθούν μαζί».

Στο άρθρο 18 του νομοθετήματος αναφέρονται οι διάφορες πιθανότητες επεμβάσεων της ΕΣΑ.

Σύμφωνα με τον Λετονό εισηγητή, εφ’ όσον υπάρξει μια πίεση στα σύνορα ενός κράτους – μέλους, είτε από μεταναστευτική ροή, είτε από άλλη απειλή, η ΕΣΑ ή το ίδιο το κράτος μέλος, μπορούν να υποβάλλουν επισήμως αίτημα βοήθειας. Εάν δοθεί το πράσινο φως για τη βοήθεια, τότε η ΕΣΑ μπορεί να καλέσει άμεσα, το σώμα άμεσης αντίδρασης, ώστε να φθάσει στην εν λόγω χώρα μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ μέσα σε 10 ημέρες το αργότερο θα πρέπει να φθάσει ο εξοπλισμός. Σε αυτήν την περίπτωση η χώρα αυτή έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που ένα κράτος δέχεται πιέσεις στα σύνορά του, αρνείται όμως τη βοήθεια της ΕΣΑ, τότε το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να επέμβει για την προστασία των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, με τη δυνατότητα να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας αυτής με τις άλλες χώρες – μέλη.

Ο Άρτης Πάμπρικς υπογράμμισε ότι η εθνική κυριαρχία ενός κράτους είναι σεβαστή, ο νέος οργανισμός της ΕΣΑ είναι σαν «διατροφικό συμπλήρωμα» και με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να υποκαταστήσει ένα κυρίαρχο κράτος.

Στο θέμα των επιχειρήσεων επιστροφής μεταναστών, ο ρόλος της ΕΣΑ θα είναι σημαντικά ενισχυμένος σε σύγκριση με αυτόν της Frontex.

Η ΕΣΑ θα λογοδοτεί στο ΕΚ και το Συμβούλιο με την υποβολή τακτικών εκθέσεων.
Ο νέος αυτός κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το Φθινόπωρο, αφού προηγούμενα εγκριθεί από το Συμβούλιο.

Οι στόχοι για τον νέο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φύλαξης Συνόρων και Ακτών

Η Frontex χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της τη σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη ρύθμιση που θα δημιουργήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φύλαξης Συνόρων και Ακτών.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη σημερινή ψηφοφορία από το Κοινοβούλιο. Ενώ ο νέος κανονισμός δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε ήδη ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες για την εφαρμογή της», αναφέρει στην ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex Fabrice Leggeri.

Οι βασικοί στόχοι για τον νέο οργανισμό είναι:
– να διασφαλίσει την εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,
– να επιβλέπει την αποτελεσματική λειτουργία των συνοριακών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα,
– να παρέχει αυξημένη επιχειρησιακή και τεχνική βοήθεια προς τα κράτη μέλη της ΕΕ,
– να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να διαδραματίσει ενισχυμένο ρόλο στις επιστροφές.

Το κείμενο του κανονισμού θα πρέπει να μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ πριν από τις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τελική έκδοση. Το τελευταίο βήμα είναι η έγκριση του εγγράφου από το συμβούλιο της ΕΕ και τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η μετάβαση από την Frontex στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φύλαξης Συνόρων και Ακτών θα είναι σταδιακή – ορισμένα από τα καθήκοντα που προτείνονται στο κείμενο του κανονισμού είναι νέα, ενώ άλλα αποτελούν επέκταση των υπαρχόντων. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα στοιχεία μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, ενώ άλλοι απαιτούν περισσότερο χρόνο. Πρέπει να τονίσω ότι δεν είμαστε μόνοι στην εφαρμογή του παρόντος κανονισμού – θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με ένα ευρύ φάσμα εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων και της ακτοφυλακής αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ, άλλους οργανισμούς της ΕΕ καθώς και σε χώρες μη μέλη της ΕΕ. Έχουμε ένα τεράστιο έργο μπροστά μας», δήλωσε ο Fabrice Leggeri.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας