Ιδιαίτερα θετικός, ως προς την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πλευρά, στο πεδίο της εφαρμογής του προγράμματος, εμφανίστηκε μέσω του ιαπωνικού Τύπου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

“Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει ισχυρή δέσμευση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε ο επικεφαλής του ESM, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στην πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και καλώντας την Αθήνα να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Μπορεί να συμφωνηθεί για παράδειγμα, είπε, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους ή η μετάθεση χρονικά των πληρωμών τόκων, εάν τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την ελάφρυνσή του, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σαφές αυτή την ώρα τι ακριβώς θα γίνει». Όλες οι διαπραγματεύσεις, είπε, θα αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Επομένως αυτό θα γίνει σε δύο μήνες ή περίπου», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά αυτή πρέπει να συνεχισθεί, επειδή η κατάσταση της οικονομίας της ήταν πολύ δύσκολη όταν ξεκίνησε η διαδικασία προσαρμογής, δήλωσε o ίδιος.

Παράλληλα, παρουσιάζοντας την οπτική του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος τόνισε ότι σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί – όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμσυμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι οι άλλες χώρες (που ήταν σε προγράμματα προσαρμογής).

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι τώρα εντάξει στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο. Η Ελλάδα, είπε σε άλλο σημείο, είναι ακόμη σε σχετικά αδύναμη θέση και πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις: «Τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό των ρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως την ενεργειακή αγορά. Είναι μία πλήρης ατζέντα», είπε.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρξε πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η ανταγωνιστικότητα, επίσης, βελτιώθηκε σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι τα ημερομίσθια, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 30 έως 40% σε ονομαστικούς όρους. Όλα αυτά πρέπει να συνεχισθούν, επειδή το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ δύσκολο», εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος στην πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι περιλαμβάνει σημαντικά θέματα, όπως τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για το 2017 και το 2018.

«Αυτή την ώρα συζητούνται σημαντικά θέματα στην Ελλάδα, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018, αν και συμφωνούμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών. Αυτό γίνεται τώρα και είναι δύσκολο. Έχω, όμως, την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εκλέχτηκε για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο με μία πολύ διαφορετική εντολή από την πρώτη του εντολή, θα λάβει τα αναγκαία μέτρα“.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι η αίτηση που έχει κάνει η Ελλάδα για ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου εξακολουθεί να ισχύει, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφασίσει το Ταμείο για αυτό.

Παράλληλα και μένοντας στο ΔΝΤ, ο ίδιος τόνισε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα είναι μικρή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ανέρχεται στο 10% του συνολικού ύψους του προγράμματος, όπως έγινε και στην περίπτωση του κυπριακού προγράμματος.

«Γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ θέλει να περιμένει, έως ότου υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα δημοσιονομικά μέτρα που συζητούνται τώρα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης πρώτης αξιολόγησης. Και θέλουν περισσότερη σαφήνεια για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, για το οποίο θα γίνει διαπραγμάτευση, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Έχω, όμως, κάθε ελπίδα ότι οι προϋποθέσεις αυτές θα υπάρξουν και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας