ΗΠΑ προς Τουρκία για κυπριακή ΑΟΖ: Δεν συμφέρει κανέναν η προκλητική ρητορική ή δράση

Τηλεφωνική συνομιλία Κατρούγκαλου - Μπόλτον για Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ
Για ακόμα μία φορά οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και τονίζουν: «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον για το ίδιο θέμα.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν, λοιπόν, ανησυχία «για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος». Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ, Κ. Σώκου, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καλεί «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» και τονίζει ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο (15/6), η Ουάσινγκτον είχε στείλει ξανά μήνυμα στην Τουρκία, αναφέροντας πως είναι ιδιαίτερα προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επεσήμανε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε προηγούμενη τοποθέτηση στην οποία είχε εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μίλησαν και οι Κατρούγκαλος – Μπόλτον για Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ

Όπως είπαμε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι δυο άνδρες μίλησαν για θέματα ασφαλείας, που έχουν αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας στην Τουρκία, ώστε να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook