Οι συστάσεις του FBI για την υπόθεση της Χίλαρι Κλίντον αναφέρονται στη μη άσκηση ποινικής δίωξης, ενώ επικρίνουν την υποψήφια του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για “ακραία αμέλεια” σχετικά με την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν ήταν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) αλλά και οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται αναφέρονται ιδιαίτερα στη διαχείριση διαβαθμισμένου υλικού και πληροφοριών, το οποίο διέπεται από ειδικούς κανονισμούς ασφάλειας, του αμερικανικού υπουργείο των Εξωτερικών. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν την επικράτηση αρνητικών εντυπώσεων μεταξύ των ψηφοφόρων για την υπόθεση αυτή.

Θέμα αξιοπιστίας

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ήταν θετική έναντι της αστάθειας και των αμφιβολιών που χαρακτήρισαν την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον γύρω από την υπόθεση αυτή, η σκληρή κριτική που της άσκησε ο Κόμεϊ για την ελλιπή κρίση της και για τις ενέργειες της αναφορικά με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της προκάλεσαν νέα επίθεση από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.
Τα σχόλια του Κόμεϊ αναμένεται ότι θα ενισχύσουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων σχετικά με την ανησυχία των ψηφοφόρων για την ηθική και την αξιοπιστία της Κλίντον.
Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αξιοποιήσουν τις εξελίξεις ως απόδειξη της κριτικής που έχουν ασκήσει στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι η ίδια θεωρεί τον εαυτό της υπεράνω του νόμου.

Αμφισβήτηση της Κλίντον

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο πιο υψηλόβαθμος εκλεγμένος Ρεπουμπλικάνος, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι η ανακοίνωση του Κόμεϊ “ δε χρειάζεται εξηγήσεις.” Ο Ράιαν κάλεσε το FBI να δημοσιοποιήσει όλα τα ευρήματα της υπόθεσης και γνωστοποίησε ότι ο Κόμεϊ θα κληθεί να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Πρέπει να ξέρουμε περισσότερα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.
Σε μία μακροσκελή ανακοίνωσή που έκανε το FBI και διάβασε ο Κόμεϊ αμφισβητήθηκαν ευθέως τα όσα υποστήριξε η Κλίντον για τη χρήση του ιδιωτικού διακομιστή στη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ότι το FBI βρήκε τουλάχιστον 110 ηλεκτρονικά μηνύματα που περιείχαν διαβαθμισμένες πληροφορίες όταν έγινε η αποστολή τους, ενώ η Κλίντον είχε δηλώσει πολλές φορές ότι από το διακομιστή αυτό, δεν είχε γίνει αποστολή ή παραλαβή απόρρητων πληροφοριών.

Ξεκάθαρη αμέλεια

“Παρά το γεγονός ότι δε βρήκαμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι συνεργάτες της σκόπιμα παραβίασαν τη νομοθεσία για τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπάρχουν αποδείξεις για ξεκάθαρη αμέλεια στο χειρισμό εξαιρετικά ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών,” δήλωσε ο Κόμεϊ.
Ωστόσο, το FBI συμπέρανε ότι “κανένας λογικός εισαγγελέας” δε θ’ ασκήσει ποινική δίωξη. “Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σε υποθέσεις όπως αυτή. Εμείς εκφράζουμε την άποψή μας στη Δικαιοσύνη ότι δεν πρέπει ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση αυτή, “ δήλωσε ο Κόμεϊ στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η σύσταση του FBI φαίνεται ότι θα γίνει σεβαστή, καθώς η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς δήλωσε ότι θα σεβαστεί την κρίση των εισαγγελέων, αλλά και του διευθυντή του FBI σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη στη Χίλαρι Κλίντον.

Ήταν λάθος…

Αμηχανία επικρατούσε μεταξύ των ανθρώπων στην προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, μετά την ανακοίνωση του FBI, οι οποίοι τελικά σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, για το συμπέρασμα της ομοσπονδιακή υπηρεσίας ερευνών.
“Όπως η Κλίντον έχει εδώ και καιρό δηλώσει, η χρήση του προσωπικού ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου ήταν λάθος και δε θα το επαναλάβει ξανά. Είμαστε ευχαριστημένοι που η υπόθεση αυτή επιλύθηκε,” δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπράιαν Φάλλον. Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την αμφισβήτηση από το FBI των βασικών ισχυρισμών της Κλίντον για τη χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τραμπ: “Είπε ψέματα!”

Στο μεταξύ, στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Καρολίνα το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το θέμα που έχει προκληθεί, πρέπει να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Κλίντον από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, καθώς τα ηλεκτρονικά της μηνύματα θα μπορούσαν να είχαν υποκλαπεί από τους εχθρούς της Αμερικής.
“Οι εχθροί μας μπορεί να έχουν ένα φάκελο εκβιασμού για τη διεφθαρμένη Χίλαρι. Αυτό και μόνο φτάνει για ν’ αποδείξει ότι δεν πρέπει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Ξέρουμε επίσης τώρα, ότι η ίδια είπε ψέματα σε όλη τη χώρα όταν δήλωσε ότι δεν έστειλε διαβαθμισμένες πληροφορίες από τον προσωπικό της διακομιστή. Είπε ψέματα!” τόνισε ο Τραμπ.

Αρνητικές εντυπώσεις

Μετά τις δηλώσεις του Κόμεϊ, η Κλίντον έγινε μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στο Twitter, με 671.000 αναρτήσεις, ενώ η κυρίαρχη εντύπωση ήταν περισσότερο αρνητική, παρά θετική, με περίπου δύο αρνητικές αναρτήσεις για κάθε μία θετική ανάρτηση, σύμφωνα με την τ’ αναλυτικά στοιχεία της εταιρίας Zoomph.
Η ανακοίνωση του διευθυντή του FBI, έγινε μόλις ώρες πριν από την πρώτη κοινή εμφάνιση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Κανένας από τους δύο δεν έκανε αναφορά στο θέμα της έρευνας για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Κλίντον. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε χρονικό διάστημα λιγότερο των τριών εβδομάδων από τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών, στο οποίο η Κλίντον αναμένεται να πάρει επίσημα το προεδρικό χρίσμα.

Ρεπουμπλικάνοι: Ανεξάρτητη έρευνα

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την Κλίντον δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύονται το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διεξαγωγή της έρευνας αντικειμενικά. Η κριτική τους εντάθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον με την υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς στο Φοίνιξ της Αριζόνα την προηγούμενη εβδομάδα. Η Λιντς που έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε αργότερα ότι η συνάντηση αυτή ήταν κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς να συζητηθεί το θέμα της έρευνας από το FBI η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.

Είναι φανερό ότι, παρά την ανακούφιση που εκφράζει το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, το ζήτημα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της θ’ αξιοποιηθεί πολιτικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται ότι θα κλιμακώσει τις προσωπικές επιθέσεις κατά της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι επικρίσεις που της ασκήθηκαν για πλημμελή χρήση των καθηκόντων της από το FBI, πλήττουν ένα από τα ισχυρά πολιτικά ατού της Κλίντον, που σχετίζεται με την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας