Ενώσεις νέων από όλη την Ευρώπη προέτρεψαν τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να επανεξετάσουν την λογική «θέσεις εργασίας με κάθε κόστος», έπειτα από την δημοσιοποίηση έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) η οποία τονίζει ότι σημαντικό ποσοστό των εργαζόμενων νέων βρίσκεται στα πρόθυρα φτώχειας.

Σύμφωνα με την έκθεση την έκθεση του ILO οι νέοι από 18 μέχρι 24 ετών δεν κινδυνεύουν από την υψηλή ανεργία αλλά είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια αφού οι θέσεις εργασίας για αυτούς είναι κακοπληρωμένες

«Στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες μετατοπίστηκε η ηλικία εκείνων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, με τους νέους να αντικαθιστούν τους ηλικιωμένους, ως η πιο ευάλωτη ομάδα».

Ο ILO, θεωρεί τους εργαζόμενους που πληρώνονται με λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού ως άμεσα απειλούμενους από τη φτώχεια.  

Ανάμεσα στις χώρες με τη χαμηλότερη αμοιβή, βρίσκονται η Ρουμανία, όπου το 35% των νέων κινδυνεύει από φτώχεια, η Σουηδία με 22%, η Ισπανία με 21% και η Ελλάδα με 20%.

Ο  ILO τονίζει πως το πρόβλημα πηγάζει από το είδος της απασχόλησης που προσφέρεται, η οποία συχνά αφορά εποχιακές ή μειωμένου ωραρίου θέσεις εργασίας.

«Αυτές οι θέσεις εργασίας είναι συχνά συνδεδεμένες με χαμηλότερους μισθούς, περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαίδευση, αργή επαγγελματική εξέλιξη και χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής προστασίας, στοιχεία που ο συνδυασμός τους υπονομεύει τις προοπτικές των νέων στην αγορά εργασίας και το εισόδημά τους».

Φαύλος κύκλος

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι περισσότεροι νέοι αναλαμβάνουν δουλειές που δεν τους αρέσουν.

Πάνω από το ένα τρίτο των νέων στην Ε.Ε. βρίσκονται σε προσωρινές θέσεις εργασίας, οι οποίες ενώ στην πραγματικότητα είναι πλήρους εργασίας, τα συμβόλαιά τους είναι μειωμένης εργασίας, μια συμφωνία που αποδέχονται οι εργαζόμενοι αφού δεν μπορούν να βρουν κάτι άλλο.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Την ίδια ώρα, όσοι απασχολούνται με μειωμένο ωράριο, το κάνουν λόγω έλλειψης άλλων ευκαιριών και αφορά το 70% των νέων. Σε Ελλάδα και Ισπανία αυτό το ποσοστό διαμορφώνεται στο 60%.

 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας