Η Βρετανία κατηγορεί τη «ριψοκίνδυνη» Ρωσία στον ΟΗΕ για την υπόθεση Σκριπάλ

Η Βρετανία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ότι η χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης στην απόπειρα κατά της ζωής του Σεργκέι Σκριπάλ συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα.

«Το συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επικρίνουν τις ρωσικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου με ανησυχητική συχνότητα. Η παράτολμη συμπεριφορά αποτελεί προσβολή για ό,τι συμβολίζει αυτό το όργανο», είπε o βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ.

Η Βρετανία προετοιμάζεται να αναμετρηθεί σήμερα με τη Ρωσία μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη επίθεση εις βάρος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του, την οποία ωστόσο η Μόσχα δεν τήρησε.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο περιστατικό στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενεύη, αλλά επικεντρώθηκε στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Ο Μπρέιθγουεϊτ ανέφερε μια σειρά από καταγγελίες εις βάρος της Ρωσίας απηχώντας και άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ.

«Από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία συνεχίζει να είναι μια ανεύθυνη δύναμη αποσταθεροποίησης στον κόσμο περιφρονώντας ανοιχτά την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών και τις ζωές εκείνων που ζουν εντός των συνόρων τους», είπε ο Τζέισον Μακ, ο πρώτος γραμματέας της αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook