«Η Ρωσία είναι αθώα και έτοιμη να συνεργαστεί», δήλωσε για την υπόθεση Σκριπάλ ο Λαβρόφ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την δηλητηρίαση στη Βρετανία του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, σημειώνοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στη Μόσχα στην ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στον πρώην πράκτορα και στα στοιχεία της έρευνας.

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι εκλήθη να παρουσιαστεί σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Λόρι Μπρίστοου. Η ίδια δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

«Αξιώσαμε με επίσημη νότα να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν την ουσία και αξιώσαμε να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα γεγονότα της έρευνας, με δεδομένο ότι ένα από τα θύματα είναι η ρωσίδα πολίτης, Γιούλια Σκριπάλ», σημείωσε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε ότι αυτά τα αιτήματα της Μόσχας απορρίφθηκαν από το Λονδίνο και κατηγόρησε τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Η Ρωσία είναι αθώα και έτοιμη να συνεργαστεί στην έρευνα αν η Βρετανία εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καταδίκασε την χρήση ενός χημικού παράγοντα στην επίθεση αυτή στον πρώην πράκτορα και εξέφρασε βαθιά ανησυχία.

Σε ομιλία του σε κεκλεισμένων των θυρών στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΧΟ στην Χάγη, ο γενικός διευθυντής του, Αχμέτ Ουζουμτζού, σημείωσε ότι «πρέπει να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δύο άνθρωποι αρρώστησαν σοβαρά στη Βρετανία μετά την έκθεσή τους σε έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», πρόσθεσε ο Ουζουμτζού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook