«Πόλεμο» με τη Ρωσία ανοίγει η Βρετανία – Απελάσεις 23 ρώσων διπλωματών και ταξιδιωτική οδηγία

• «Η Ρωσία είναι ένοχη για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ», δήλωσε η Μέι
  • «Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», τόνισε ο Τουσκ
  • Το Παρίσι περιμένει αποδείξεις για την υπόθεση Σκριπάλ για να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας
  • Ζαχάροβα προς Μέι: Μόνο ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να κρίνει αν είναι άξιος ο Λαβρόφ
  • Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος), κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των αντιποίνων για την επίθεση κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στη νότια Αγγλία.

«Η Ρωσία είναι ένοχη για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ», δήλωσε η Μέι.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιέννης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών. Έχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, είπε.

Αφού ζήτησε χθες εξηγήσεις από τη Μόσχα για τη χρησιμοποίηση ρωσικής παρασκευής χημικού όπλου, του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok και συγκεκριμένα αφού ζήτησε μία απάντηση από τη Ρωσία για το αν είναι υπεύθυνη για την επίθεση ή άν έχασε τον έλεγχο των αποθεμάτων της επικίνδυνης αυτής ουσίας, η Μέι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα στο ότι το ρωσικό κράτος είναι ένοχο για απόπειρα δολοφονίας του κ. Σκριπάλ και της κόρης του, και για απειλή της ζωής άλλων βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι», είπε.

«Αυτό αποτελεί παράνομη χρήση ισχύος εκ μέρους του ρωσικού κράτους κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

Επίσης, δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα το βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων, εάν η Βρετανία απελάσει ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη χώρα, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Η Ρωσία βρίσκεται “πολύ πιθανόν” πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ», εκτιμά ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εκτίμησε από το Ελσίνκι πως η Ρωσία βρίσκεται «πολύ πιθανόν» πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

«Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στη βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, μετά τη βάρβαρη επίθεση που υποκινήθηκε, πολύ πιθανόν, από τη Μόσχα», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter, στο περιθώριο επίσημης επίσκεψης στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο Τουσκ δήλωσε πως είναι «έτοιμος» να θέσει την ανοικτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Βρετανία και τη Μόσχα για την υπόθεση αυτή στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να συνταχθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία, αντί να ξεκινά έναν «εμπορικό πόλεμο» εναντίον της Ε.Ε., σε μια αναφορά για τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ που επιβάλλει η Ουάσινγκτον.

«Για τους αληθινούς φίλους, αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές: σε ένα πλαίσιο διάδοσης ψευδών πληροφοριών, παρεμβολής στις εκλογές μας και επιθέσεων με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ανθρώπων στο έδαφός μας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι οι διατλαντικοί τσακωμοί αλλά η διατλαντική ενότητα», είπε.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσει το Παρίσι ποια θα είναι η απάντησή του στη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, αφού το Λονδίνο κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι ευθύνεται για την επίθεση αυτή.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «πολύ σοβαρή ενέργεια», ο Γκριβό σημείωσε ότι το Παρίσι περιμένει τις αποδείξεις προτού να εφαρμόσει οποιοδήποτε αντίμετρο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον «στρατηγικό σύμμαχό του», τη Βρετανία.

«Από τη στιγμή που θα αποδειχθούν τα στοιχεία, θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο Γκριβό κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αξιολογήσει αν είναι ή όχι άξιος για το αξίωμα που κατέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά μόνο ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να τον αξιολογήσει», ήταν η απάντηση που έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τη εκτίμηση που έκανε η βρετανίδα πρωθυπουργός κατά την ομιλία της στην Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι  ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών «δεν είναι άξιος γι’ αυτή την θέση».

Στην σελίδα της στο Facebook η Ζαχάροβα αναφέρει τη φράση της Μέι και γράφει στη συνέχεια, απευθυνόμενη στην βρετανίδα πρωθυπουργό: «Τερέζα, ο Λαβρόφ είναι ρώσος υπουργός και όχι βρετανός. Και τον αξιολογεί ως υπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικά, όμως ο δικός σας υπουργός είναι ο Μπόρις Τζόνσον».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος), κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP – TASS)