Επιμένει ο Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μας γύρισαν την πλάτη και επέλεξαν έναν πάστορα αντί εμάς

  • Συνεχίζεται η ένταση στη σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ
  • «Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάτωσε»
  • «Η χώρα δεν βρίσκεται σε κρίση, θα πολεμήσει κατά του “οικονομικού πολέμου” που δέχεται»

Συνεχίζεται η ένταση στη σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα.

«Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους…επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη…συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.

«Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάτωσε».

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα–από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

«Η χώρα δεν βρίσκεται σε κρίση, θα πολεμήσει κατά του “οικονομικού πολέμου” που δέχεται»

Η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι “πύραυλοι” ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας, δήλωσε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

Παράλληλα, είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει πυροδοτήσει μια ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία χθες σημείωσε ιστορική πτώση 16%, με τον Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι το τουρκικό εθνικό νόμισμα κατρακυλάει «δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου».

Σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook