Η Αλβανία παραχωρεί οικόπεδα ομογενών για τουριστική εκμετάλλευση – Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ

  • Με απόφασή του, το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας παραχωρεί για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που ανήκουν σε ομογενείς
  • Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
  • Μιλάει για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και των δικαστικών αποφάσεων

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε ελληνες ομογενείς έχει προκαλέσει ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην ελληνική κοινότητα της περιοχής.

Εδώ και καιρό η Αλβανία είχε δείξει τις προθέσεις της, αφού έχει προχωρήσει στην καταπάτηση γης που ανήκει σε ομογενείς, αλλά και στην κατεδάφιση σπιτιών τους, με το πρόσχημα της «ανάπλασης».  Έτσι η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για παραβίαση της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων. Καλεί μάλιστα την Αλβανία να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει τον σχετικό νόμο, αποδίδοντας τους τίτλους ιδιοκτησίας στους νόμιμους δικαιούχους τους.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook