Γκουαϊδό και Τραμπ συνεχίζουν να πιέζουν οικονομικά τη Βενεζουέλα – Ανοικτό το ενδεχόμενο για ένοπλη επέμβαση
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, σε απόλυτη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου πως έας δικός του έμπιστος θα βρίσκεται στην διοίκηση στη Citgo, τη θυγατρική στις ΗΠΑ της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, σε μια ακόμη προσπάθεια να σφίξει τον οικονομικό κλοιό γύρο από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Η νέα διοίκηση θα αποτελείται από ικανούς Βενεζουελάνους που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και δεν έχουν πολιτικούς δεσμούς», ανακοίνωσε μέσω του Twitter o Γκουαϊδό.

Καθώς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι βαρύ διυλίζεται εν μέρει στις ΗΠΑ από τη Citgo, θυγατρική της PDVSA.

«Με αυτή την απόφαση, όχι μόνο προστατεύουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, αλλά αποφεύγουμε να συνεχιστεί η καταστροφή της εταιρείας, αποφεύγουμε τις απώλειες», τόνισε.

Οι ΗΠΑ, με τις οποίες το Καράκας έχει διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, έχουν ήδη δώσει επισήμως τον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Από τις 28 Απριλίου η Ουάσινγκτον σκοπεύει επίσης να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα προς την αμερικανική αγορά.

Το Καράκας εκτίμησε ότι η ζημιά που προκαλεί στην οικονομία της Βενεζουέλας «το αμερικανικό εμπάργκο» ανέρχεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα. «Υπάρχουν διάφορες λύσεις, διάφορες επιλογές. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο όπου συναντήθηκε με τον Κολομβιανό ομόλογο του Ιβάν Ντούκε.

Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «γιορτή μίσους» ενάντια στη χώρα του. «Μην ακουμπάτε τη Βενεζουέλα!», προειδοποίησε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος επικρίνοντας τους δύο ηγέτες που προτίμησαν να μιλήσουν για τη χώρα του, αντί για «την κοκαΐνη που παράγεται στην Κολομβία».

Ο Τραμπ τόνισε εξάλλου ότι ο Μαδούρο διαπράττει ένα «φρικτό λάθος» εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μάλιστα τη  ότι θα στείλουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Ντούκε υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ασκείται πίεση στο Καράκας: «Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουμε τον ίδιο στόχο: να απελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα από τη δικτατορία».
Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Δημοκρατικός Έλιοτ Ένγκελ, διαβεβαίωσε ότι το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.

«Ανησυχώ για την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος του προέδρου, του υπαινιγμούς του ότι μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ παραμένει ένα ενδεχόμενο. Θέλω να ξεκαθαρίσω (…): δεν υπάρχει ενδεχόμενο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης».

Ανάπτυξη αμερικάνικων στρατευμάτων στην Καραϊβική καταγγέλει η Κούβα 

Ωστόσο, η Κούβα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου  ότι στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ έχουν μεταβεί σε νησιά της Καραϊβικής προκειμένου να προετοιμάσουν «μια επίθεση» και «μια στρατιωτική περιπέτεια» εναντίον της Βενεζουέλας, «υπό το προκάλυμμα μιας ανθρωπιστικής επέμβασης».

Από τις 6 ως τις 10 Φεβρουαρίου υπήρξαν «κινήσεις των δυνάμεων ειδικών αποστολών των ΗΠΑ προς το αεροδρόμιο του Πουέρτο Ρίκο, τη Δομινικανή Δημοκρατία και άλλα νησιά της Καραϊβικής, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι κυβερνήσεις τους», ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Συνεχίζεται η προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα υπό ένα ανθρωπιστικό προκάλυμμα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του στο Twitter το υπουργείο.

Η Κούβα είναι μία από τις χώρες συμμάχους του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook