Γερμανία: Το διετές χρονοδιάγραμμα για το Brexit είναι «διαολεμένα σφιχτό»

Η κυβέρνηση της Γερμανίας εκτιμά πως η Βρετανία παραμένει εταίρος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, παρά την ενεργοποίηση της διαδικασίας εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν “δεν θα είναι εύκολες”.

Η εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέσα σε δύο χρόνια και ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες που παραμένουν στην ΕΕ θα πρέπει να καθορίσουν την κοινή στάση τους. “Με τη βρετανική επιστολή (σ.σ. που παραδόθηκε σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) θα έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η βρετανική πλευρά και, στη βάση αυτή, οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα καθορίσουν τα συμφέροντά τους και τους στόχους τους”, είπε η Ντέμερ.

Ο εκπρόσωπος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Μάρτιν Σέφερ, επισήμανε ότι το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις είναι “διαολεμένα σφιχτό” και διερωτήθηκε αν το Λονδίνο έχει αντιληφθεί το εύρος του έργου που αναλαμβάνει. Η αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για τους ανθρώπους: για τους πολίτες της ΕΕ, τους Γερμανούς που ζουν στη Βρετανία (…) και τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ. Και επιπλέον, είναι δηλητήριο για τις εμπορικές σχέσεις και τις επενδύσεις”, επισήμανε. “Αναρωτιόμαστε καμιά φορά αν στο Λονδίνο έχουν πραγματικά αντιληφθεί τις συνέπειες, ιδίως για τη βρετανική οικονομία”, κατέληξε ο Σέφερ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης γερμανικών βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπφ ζήτησε να υπάρξει “ο μέγιστος περιορισμός των ζημιών” μετά το Brexit, σημειώνοντας όμως ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Κεμπφ, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως για τις εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία. Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επικεντρωθούν στην ενότητα της Ευρώπης και να ενισχύσουν την ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)