«Φρένο» από τον Λευκό Οίκο στην απόφαση για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα
Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή 17 Μαΐου μετά από ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει έως και έξι μήνες την απόφαση για το εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων.

Το σκεπτικό της καθυστέρησης είναι να δοθεί χρόνος στις εμπορικές συνομιλίες τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ιαπωνία, όπως επίσης και με τον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται με την Κίνα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στους δασμούς, λέγοντας ότι θα αυξήσουν τις τιμές και θα απειλήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ βρισκόταν αντιμέτωπος με μια προθεσμία που έληγε αύριο, Σάββατο 18 Μαΐου , προκειμένου να λάβει μια απόφαση έπειτα από σύσταση του υπουργείου Εμπορίου για την προστασία της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ από τις εισαγωγές στη βάση λόγων εθνικής ασφαλείας.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή στον Εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να επιδιώξει διαπραγματεύσεις και να του δώσει αναφορά εντός 180 ημερών. Έχει πει πως οι εισαγωγές ορισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών έχουν εξασθενήσει την οικονομία των ΗΠΑ και απειλούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια.

Οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν ισχυρή εναντίωση στο Κογκρέσο, κάτι που περιλαμβάνει και πολλούς γνωστούς Ρεπουμπλικάνους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook