«Ευρωαμερικανική ομοβροντία» κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Πεδίο σύγκρουσης η ΑΟΖ της Κύπρου
  • «Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία: Σταματήστε αμέσως
  • Τουρκικό «μπαϊράκι» κατά ΗΠΑ: Μη ρεαλιστική η ανακοίνωσή σας
  • Ηχηρό ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία: Σταματήστε κάθε παράνομη ενέργεια
  • Ταγιάνι: Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της
  • Γαλλικό «χέρι» στην Τουρκία
  • Ιταλία: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία

Ανεβαίνει η «θερμοκρασία» στη Μεσόγειο μετά την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η οποία έχει πλέον μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μετά των ΗΠΑ, ΕΕ και της Άγκυρας.

«Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία: Σταματήστε αμέσως

Τα τουρκικά σχέδια προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, με την απάντηση διά ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ, μέσω του εκπροσώπου του Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε πως ήταν «πολύ προκλητικό» βήμα οι κινήσεις του τουρκικού ναυτικού. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, προειδοποιώντας πως μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τουρκικό «μπαϊράκι» κατά ΗΠΑ: Μη ρεαλιστική η ανακοίνωσή σας

Ωστόσο, επιθετική ήταν και η τουρκική απάντηση στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία η Άγκυρα χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστική», προσθέτοντας πως «δεν είναι αποδεκτό τρίτα μέρη να προσπαθούν να καθορίσουν τα θαλάσσια σύνορα, αντικαθιστώντας τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων».

Παράλληλα, η Τουρκία έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις, σημειώνοντας πως «τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρυπίδα μας», με την ανακοίνωση να καταλήγει λέγοντας πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «θα προστατεύονται».

Διαβήματα του προέδρου της κυπριακής Βουλής για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη ενέργεια της Τουρκίας προς διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» στη Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε επίσης ότι η ενέργεια αυτή υπονομεύει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Ηχηρό ευρωπαϊκό μήνυμα στην Τουρκία: Σταματήστε κάθε παράνομη ενέργεια

Μετά τις ΗΠΑ, παρενέβησαν και οι Βρυξέλλες, διατυπώνοντας την «ξεκάθαρη» θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των τουρκικών προθέσεων για πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν τον στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το Σαββατοκύριακο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απάντηση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες»καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Ταγιάνι: Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της

Την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε με μήνυμά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της.

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Ταγιάνι στο μήνυμά του.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

Τέλος, ο κ. Ταγιάνι εξέφρασε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου» και δήλωσε πως «στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Γαλλικό «χέρι» στην Τουρκία

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας, η οποία διατύπωσε τη στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, με ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη αύριο στο Παρίσι του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρεται ότι τη στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου.

Η Γαλλία, αναφέρεται, παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ιταλία: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία

Η Ιταλία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η θέση της είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ οιταλός Πρέσβης στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλάρι.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πρεσβείες χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Καβαλάρι.

Τέλος, πρόσθεσε πως «η θέση μας είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της κας Μογκερίνι».

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook