«Ευχαριστώ τον Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε», δήλωσε ο Ζάεφ

  • «Ο Τσίπρας μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ, είπε ο Ζάεφ
  • «Αν οι βουλευτές του VMRO εξακολουθήσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές», ανέφερε
  • Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τη Μαρία Σπυράκη

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα «το θάρρος που επέδειξε» ώστε να γίνει πράξη η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος που επέδειξε και για το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί μου το όραμα για ειρηνικά και ευημερούντα Βαλκάνια ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΝΕΑ.

Επίσης ο Ζάεφ αποκαλύπτει ότι «φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Σχετικά με τις παραχωρήσεις που κάνει η ΠΓΔΜ είπε: «Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

Ο Ζόραν Ζάεφ επαναλαμβάνει, επίσης, ότι αν οι βουλευτές του VMRO «εξακολουθήσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους και εμμένουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές».

Δεν άφησε ασχολίαστη και τη συνάντηση του με την Μαρία Σπυράκη: «Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου διέμενα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».


Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook