Έτινγκερ: Αυταρχικοί τραμπούκοι οι Τραμπ, Πούτιν και Ερντογάν

Ο επίτροπος προϋπολογισμού και ανθρωπίνων πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτήρισε τους προέδρους της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αυταρχικούς τραμπούκους».

«Σε έναν κόσμο που ρέπει προς την αταξία με αυταρχικούς τραμπούκους ολοένα και πιο θορυβώδεις στην Άγκυρα, τη Μόσχα και ενδεχομένως ακόμη και σε μια πτέρυγα του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, χρειαζόμαστε σταθερότητα, χρειαζόμαστε αξιόπιστες αξίες και χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο γερμανός επίτροπος, κατά τη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού φόρουμ στις Βρυξέλλες.

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι ηλικίας 60 ετών, όμως παραμένει ένα σχέδιο για το μέλλον. Επειδή η ένωση για την ειρήνη, η κοινότητα των αξιών, όλα αυτά είναι σημαντικότερα από ποτέ», πρόσθεσε.

Ο Έτινγκερ συνηθίζει να απευθύνει χαρακτηρισμούς που προκαλούν σάλο. Μεταξύ άλλων, είχε προκαλέσει την οργή του Βερολίνου αλλά και του Πεκίνου όταν αποκάλεσε «σχιστομάτηδες» τους Κινέζους, τον Οκτώβριο του 2016 στο Αμβούργο, σε μια ομιλία του σε επιχειρηματίες. Την ίδια ημέρα είχε υποστηρίξει ότι «ο γάμος ομοφυλοφίλων θα επιβληθεί σύντομα» στη Γερμανία. Στη συνέχεια, ο επίτροπος ζήτησε συγγνώμη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)